Loading...

Almøst Human - XS2XTC

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-03-2019

Tracklist

01. System of Beliefs
02. Warpigs
03. Naked Now
04. What Makes you so Hard?
05. Chemical Breakfast
06. Divine Comedy
07. Babyglued
08. Clowned
09. Beloved Pet
10. Promised Paradies
11. In the Name(s) of God(s)
12. Fucktory of Illusions
13. From womb 2 tomb
14. Welcome 2 Neverland

Almøst Human is afkomstig uit Zwitserland, reeds opgericht in de jaren negentig, maar brengt nu pas, zeker achttien jaar later, het debuutalbum XS2XTC uit. Er was wel een EP in 2012, met de bijzondere titel Ø, maar die heeft niet zo heel veel gedaan. De tijd tussen de laatste twee releases is daarentegen wel te verklaren: Almøst Human heeft samen met de comedians Vincent Veillon en Vincent Kucholl de band Black Lion Genocide gevormd, die in het thuisland een aardige reputatie heeft weten op te bouwen. Waarbij Almøst Human even op een zijspoor was gezet.

XS2XTC laat vooral een erg modern metalgeluid horen. De hoofdmoot wordt gevormd door groovende metalcore, maar die krijgt nadrukkelijk gezelschap van invloeden uit de nu metal, en daarnaast ook industrial. Vooral het elektronische gehalte valt op, maar zeker niet uit de toon. Behalve vergelijkingen met gekende acts uit de metalcore-hoek, hoor ik toch zeker ook bands als Static X en Korn terug in de strakke, statische uitvoering. De productie past daarbij als een koekje bij de koffie: hard, strak, eigentijds, moddervet en enorm swingend.

Wanneer ik zelf een dergelijke omschrijving zou lezen, verwacht ik weinig verrassende muziek. Maar laat dit album me nou juist wel verrassen; in positieve zin. Want er wordt variatie alom geboden, van emotievolle sfeerstukken via lekkere grooves tot het betere hak- en beukwerk. Wat vooral opvalt is de pakkendheid die bijna stiekem in de tracks ingebakken lijken te zitten. Er lijkt constant een excuus om een gezonde portie melodie te verwerken in de soms toch echt wel beenharde nummers.

Vooral de eerste helft van het album wordt enorm stevig uitgepakt met nummers als System Of Beliefs, Warpigs, Naked Now en What Makes you so Hard?. Dit is werkelijk een kwartet waardoor ik mij in eerste instantie heb laten overdonderen. Ik had zulke stevige en toch pakkende muziek echt niet verwacht. Pas wanneer een rustmomentje wordt ingebouwd door het ingetogen intermezzo Chemical Breakfast (een beetje triphop-achtig) kom ik weer even bij zinnen. De nummers daarna hebben afwisselend hun felle maar ook ingetogen momenten, voordat de band met In the Name(s) of God(s) weer bikkelhard toeslaat. Vervolgens wordt zorgvuldig opgebouwd naar Welcome 2 Neverland, dat ik het meest dreigende nummer van de plaat vind. Een uitstekende afsluiter dus wat mij betreft; het oeroude geintje met de lange stilte neem ik daarbij voor lief.

Ondanks dat ik het niet verwacht had blijkt XS2XTC wel degelijk mijn kopje thee - of eigenlijk koffie dus. Zeer overtuigend vermengt Almøst Human moderne metal met elektronica, groove, en elementen uit oudere rock- en metal-subgenres. Daarbij is constant het vizier gericht op de aanstekelijkheid. Harde riffs, een knallende ritmesectie en variatie in de zang zijn daartoe de middelen. De band beschikt over het compositorische en muziektechnische vernuft om dit alles vlekkeloos uit te voeren. Mijn zegen hebben ze!

Ben Pluss - vocals

Olivier Perdrizat - guitars

Chris Matthey - guitars

Jan Peyer - bass

Rosario Fullone - drums