Loading...

Alunah - Awakening The Forest

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-10-2014

Tracklist

01. Bricket Wood Coven
02. Heavy Bough
03. Awakening The Forest
04. The Mask Of Herne
05. Scourge And The Kiss
06. The Summerland

Het Britse Birmingham (ook de thuishaven van bijvoorbeeld Black Sabbath en Judas Priest!) brengt ons de zoveelste band die zich bezig houdt met occulte/psychedelische stoner/doomrock/metal. De afgelopen jaren heeft de band gestaag gewerkt aan een live-reputatie, met daarbij onder anderen optredens op festivals als Desertfest (Berlijn en Londen) en Heavy Days In Doomtown (Kopenhagen). Daarnaast heeft de band ook al wat platen uitgebracht: Call of Avernus (2010) en White Hoarhound (2012) gingen het nieuwe album Awakening The Forest (het eerste voor Napalm) voor. Ik ben er zelf ook wel wat verbaasd over dat ik de muziek van deze band eigenlijk nog niet kende.

Hoewel, dat laatste is relatief, want eigenlijk ken ik dit soort muziek al wel degelijk. Alunah borduurt namelijk voort op het zware geluid dat eerst Black Sabbath en later een band als Saint Vitus, maar bijvoorbeeld ook Cathedral bekend heeft gemaakt. Ofwel klassieke logge doom, met een mysterieus randje en gevoel voor melodie, gebracht in lange, uitgesponnen nummers. Wat deze band uiteraard wel geheel eigen heeft is de vrouwelijke zang, die beheerst en een tikje bezwerend de teksten voordraagt.

Zes nummers slechts, maar wel lange en spannende. De in de basis stevige, heavy riffs en drumritmes worden voorzien van subtiel (akoestisch) gitaarwerk en rustige, bezwerende, maar toch gedreven en krachtige zang (beide laatste afkomstig van de dame in het gezelschap). Wanneer de slome logge geluidsmuur van opener Bricket Wood Coven zich optrekt ben ik eigenlijk al meteen verkocht. Dat zijn alvast acht minuten genot, waarin ook ruimte is voor de ritmesectie om zich te doen gelden. Heavy Bough is daarna het meest compacte nummer van het album, en daarmee ook geschikt als video, zo moet Napalm gedacht hebben.

Titelnummer Awakening The Forest is een heerlijk sfeervol doomnummer met een lekker zweverig tintje. Vooral de combinatie van de zang met de lekker logge klanken laat je lekker meevoeren, zonder dat de muziek gaat vervelen. De navolgende nummers maken dat ook ondubbelzinnig duidelijk: loom, sferisch en zweverig, maar geen seconde saai; wel sterke doom! Vooral Scourge And The Kiss is een verrukkelijk sferisch tafereeltje!

Het afsluitende The Summerland zou ik in tegenstelling tot voorgaande nummers eerder omschrijven als dromerig. Niet zo heavy, wel zo sferisch; meer akoestisch, met nog meer ruimte voor de fijne vocalen en jankend gitaarwerk. In eerste instantie even wennen na het voorgaande geweld, maar daarom uiteindelijk niet minder mooi. Het nummer kent evengoed een fraaie climax. Ik schaam me met terugwerkende kracht dat dit pas mijn kennismaking met Alunah moet zijn. Van de andere kant: ik denk dat Awakening The Forest wel een perfecte binnenkomer is!

Sophie Day - Vocals, Guitar

Dave Day - Guitar

Dan Burchmore - Bass

Jake Mason - Drums