Loading...

Angels And Devils - Welcome To Paradise

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-09-2021

Tracklist

01. Hard Love
02. Thunderball
03. Limousine
04. The World Is On Fire
05. Four Leaf Clover
06. Kamasutra
07. Still Among The Living
08. You Will Love Me
09. Set Me Free
10. Now It's My Time
11. Pyramids
12. Human Race

Angels And Devils is het solo-project van multi-instrumentalist, producer, schrijver en zanger Michel Meijer. Op jonge leeftijd werd hij verliefd op rock 'n' roll en begon hij als drummer. Later werden daar gitaar, basgitaar en zang aan toegevoegd. Michel groeide op met de invloeden van onder meer Kiss, Queen, Iron Maiden, Metallica, The Rolling Stones en AC/DC. Met een berg aan live- en studio-ervaring op zak, bleek de tijd rijp om op eigen houtje Angels And Devils op te starten. Een bandnaam die voortkwam uit het maar al te goed leren kennen en ervaren van zowel de donkere als lichte kanten van het leven. Zowel het schrijven van de muziek en teksten, als het inspelen van alle instrumenten en zang, het produceren, mixen en het masteren van de muziek, heeft Michel allemaal voor eigen rekening genomen.

Daarnaast was er ook ruimte voor gastrollen van Jamie Jochems en Youri Valentijn van de band At First, Peter Westerlaken van voormalig Trio Gringo en Rank and File, Myllie Tunes, Melody Frost, Mario Miracolo, Cyriel Lenting en Paul Kruis van voormalig Millstone en Bert Heerink & Friends. Die toevoeging van gasten vind ik op zich heel slim gedaan, want het zorgt voor een zekere diversiteit, die ik vaak op solo-projecten mis.

De muziek heeft als rode draad de knipoog naar de hoogtijdagen van de rockmuziek, waarin je veel terug hoort van de invloeden van bands waar de maker ervan mee opgroeide. Kort gezegd: het is een mengeling van klassieke hardrock en vroege heavy metal, in mijn beleving voornamelijk in de sfeer van de jaren '80; waarin ik zelf (ook?) ben opgegroeid. De thematiek van het album komt goed tot zijn recht in de muzikale uitwerking, variërend van duistere hardrock-songs over angsten, onrecht en pijn tot vrolijk stampende rockers over limousines, seks en liefde.

Dit is in de basis muziek waar ik me dus enorm toe voel aangetrokken, want het herinnert mij aan de tijd dat ik zelf de hardrock en heavy metal aan het onderzoeken en ontdekken was. In de eerste helft van de jaren '80 ontdekte ik als jonge puber bands als AC/DC (Four Leaf Clover), Deep Purple, Kiss (Still Among The Living; hey hey!), Aerosmith (Kamasutra) maar ook Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, Van Halen, Twisted Sister (Thunderball). Precies die bands waar ik aan moet denken bij het beluisteren van Welcome To Paradise.

De ode aan die roemruchte periode vind ik een geslaagde. Al heb ik wel het idee dat Michel te weinig eigen input biedt ten opzichte van hetgeen al jaren bestaat / bestond. Veel van de muziek is te herleiden tot 'klinkt als' of 'heb ik al gehoord bij'. Daarnaast zijn er ook nog wel een paar tracks die iets meer een eigen smoel tonen. De ironie is dat dat juist de tracks zijn die me minder bevallen, zoals Now It's My Time bijvoorbeeld. Ach, laat dat een uitzondering zijn, of een kwestie van smaak. Voor veel oudere jongeren zal dit feestje der herkenning best leuk vallen verwacht ik!

Michel Meijer - zang, gitaar, bas, drums