Loading...

Angelus Apatrida - Angelus Apatrida

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-02-2021

Tracklist

01. Indoctrinate
02. Bleed The Crown
03. The Age Of Disinformation
04. Rise Or Fall
05. Childhood's End
06. Disposable Liberty
07. We Stand Alone
08. Through The Glass
09. Empire Of Shame
10. Into The Well

Angelus Apatrida staat al jaren te boek als de Spaanse versie van Bay Area thrash. Zo door de jaren heen heeft de band wel geprobeerd om daar een beetje van weg te geraken, maar juist die (voorzichtige) experimenten vielen wat minder uit. Blijkbaar is het Spaanse kwartet op z'n best wanneer zij hun eigen versie van de old school (Bay Area) thrash metal laten horen. Hun zevende album hebben ze dan ook naar zichzelf genoemd: Angelus Apatrida bestaat twintig jaar en gaat z'n eigen gang!

En dat pakt op dit zelfgetitelde album heel goed uit. Natuurlijk liggen de invloeden uit het verleden (Exodus, Testament, en vooral Megadeth wat mij betreft) er nog altijd dik boven op, maar mij stoort het niet. Op een of andere manier - en eigenlijk een tikje ironisch - klinkt dit nieuwe album eigenlijk het minst als Angelus Apatrida zoals we dat door de jaren heen hebben leren kennen. Hun nieuwe muziek lijkt wat meer diepgang te bevatten, meer agressie; en dat geldt zeker ook voor de teksten.

Je jubileum willen vieren ten tijde van corona is gedoemd te mislukken, en ook de politieke situatie in thuisland Spanje roept blijkbaar zo'n heftige reactie op dat Angelus Apatrida feller van leer trekt dan ooit tevoren. De muziek lijkt wat donkerder, lager te klinken, in elk geval een wat zwaarder geluid. In combinatie met de al net zo diepgaande teksten is een letterlijk zwaarder album ontstaan. En ik moet zeggen, dat bevalt me in puur muzikaal opzicht prima - al zijn de aanleidingen daarvoor natuurlijk des te beroerd. Zoals ik al wel vaker heb gezegd (weliswaar in de context van duistere of doom metal, maar toch) : diepgaande ellende zorgt voor de fraaiste kunstuitingen, en dat geldt dus ook voor dit album.

Ik heb van de tien nummers er geen slechte tussen kunnen ontdekken. Het kan je voorkeur zijn dat je alleen snelle thrash wil horen, maar ik vind het juist wel prettig dat er regelmatig gas wordt terug genomen, en ook dat er melodieuze accenten gelegd worden. Afwisseling is dus troef op deze sterke plaat van Angelus Apatrida. Opener Indoctrinate begint direct lekker fel, en heeft die heerlijke old school crossover vibe over zich. Zo boos klinkt thrash metal op z'n best! Die lijn wordt doorgetrokken met het minstens net zo felle The Age Of Disinformation, waarop het onmogelijk is om niet meteen mee te headbangen. Ook het gitaarwerk vind ik hier echt geweldig!

Zo kan ik bijna elk nummer wel gaan noemen, en uitleggen hoe gedreven en toch ook afwisselend Angelus Apatrida voor de dag komt. Maar de conclusie is kort en helder: old school thrash-liefhebbers mogen dit album echt niet laten liggen!

José J. Izquierdo - Bass

Víctor Valera - Drums, Vocals

Guillermo Izquierdo - Vocals, Guitars

David G. Álvarez - Guitars