Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Anguish - Magna Est Vis Suignah

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-02-2018

Tracklist

01. Blessed be the Beast
02. Magna est vis Suignah
03. On the Once Ravenous
04. Requiescat in Pace
05. Elysian Fields of Fire
06. Our Daughters Banner

Zoals er volgens het gezegde meerdere hondjes zijn die Fikkie heten, zo zijn er minstens net zoveel metalbands die Anguish heten. Ik ga het hier even hebben over de Zweedse doomband, opgericht in 2007 te Uppsala, die in januari van dit jaar toe was aan hun derde album: Magna Est Vis Suignah. Dit betekent mijn kennismaking met deze band.

Op zich doet het Zweedse kwartet niet zo heel veel bijzonders dat op zal vallen binnen de conservatieve doom metalwereld. Maar het is een combinatie van twee aspecten die mij opviel, en uiteindelijk aantrok bij het beluisteren van Magna Est Vis Suignah. In mijn beleving mixt Anguish op zeer aangename wijze het klassieke gitaargeluid en de riffs van Candlemass, met de donkere sfeer en vooral de zieke vocalen die Celtic Frost zo kenmerkten. Nou zijn beide genoemde bands twee van mijn favorieten aller tijden, dus een combinatie daarvan kan natuurlijk niet stuk.

Vooral in het titelnummer Magna est vis Suignah en Elysian Fields of Fire laten de heren geen twijfel bestaan over hun invloeden. Slepende riffs uit de Candlemass hoogtijdagen (midden jaren '80) worden opgevolgd door die typerende Tom G. Warrior oehh!! Op twee manieren dus een feest der herkenning. En wat mij betreft ook best bijzonder hoe de twee stijlen van beide bands elkaar zo goed lijken te verdragen. In het hoge 'klinkt als'-gehalte ligt ook het nadeel van deze muziek verscholen, want qua originaliteit - behalve dan die bijzondere mix - gooit Anguish geen hoge ogen.

Toch geniet ik volop van deze sinister klinkende, epische doom metal. Klassiek getint, met lichte hints naar funeral (On the Once Ravenous) en gothic (dat orgel in afsluiter Our Daughters Banner) heeft Anguish mij in elk geval weten te raken. Fijne kennismaking!

J. Dee - Zang, Bas

David Eriksson - Gitaar

Linus Oljemark - Gitaar

Rasmus Jansson - Drums