Loading...

Anvil - Impact Is Imminent

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-06-2022

Tracklist

01. Take A Lesson
02. Ghost Shadow
03. Another Gun Fight
04. Fire Rain
05. Teabag
06. Don't Look Back
07. Someone To Hate
08. Bad Side Of Town
09. Wizard's Wand
10. Lockdown
11. Explosive Energy
12. The Rabbit Hole
13. Shockwave
14. Gomez

Anvil, al ruim veertig jaar een onverwoestbare naam binnen de internationale metalscene. Van culthelden begin jaren '80 van de vorige eeuw, tot ... tja ... culthelden in de jaren '20 van deze eeuw. Want goed beschouwd is er in die veertig jaar bar weinig veranderd. Dit jaar komt de band met hun negentiende studio-album: Impact Is Imminent. Het Canadese trio is hier ondanks hun langjarige bestaan nog nauwelijks voorbij gekomen, dus een nadere voorstelling lijkt me op z'n plaats.

Als het gaat om deugden als uithoudingsvermogen, onvoorwaardelijke toewijding en een grondig nuchtere houding, is Anvil de maat van alle dingen. Net als enkele andere metal-act heeft de band rond oprichters Steve 'Lips' Kudlow (zang, gitaar) en Robb Reiner (drums) - plus bassist Chris Robertson sinds 2014 - hun lauweren van bloed, zweet en tranen verdiend. Al is het grote succes natuurlijk nooit gekomen....

Sinds hun documentaire uit 2009, The Story Of Anvil, waarin de onverbloemde waarheid over de muziekindustrie wordt onthuld, is de wereld zich ervan bewust dat het dagelijkse leven van de meeste muzikanten niet bestaat uit MTV Awards, Grammy-ceremonies, rode lopers, champagne en kaviaar, maar vooral van energiezuinige krachttoernooien met weinig slaap, junkfood en magere inkomsten. Maar deze moeilijke omstandigheden hebben Anvil gemaakt tot wat ze vandaag zijn: een band die solide staat als een rots in het turbulente water van een muzikaal genre dat als geen andere muziek voortbrengt van fans voor fans. Overigens kwam die documentaire perfect op tijd om de loopbaan van de band een extra (welverdiende?) boost te geven, de film werd in elk geval zeer goed ontvangen. En dus verschenen sindsdien in een pittig tempo de nieuwe albums, om het momentum maar niet los te laten.

En dus is Impact Is Imminent 'gewoon' een nieuw Anvil-album. Ondanks alle tegenslagen of gebrek aan het grote succes overleeft het trio nog altijd, en heeft niets van zijn muzikale stijl of realiteitszin verloren. Anvil staat in 2022 nog altijd voor dezelfde waarden als ten tijde van het ontstaan van de band in het najaar van 1978. Ook in muzikaal opzicht is er dus eigenlijk helemaal niks veranderd. Vanaf de pompende opener en titelnummer Take A Lesson, via het veel vlottere Ghost Shadow, maar ook het overbodige duo Teabag en afsluiter Gomez, tot aan wel degelijk acceptabele tracks als Someone To Hate en The Rabbit Hole; alles klinkt even herkenbaar als Anvil.

Over geluid gesproken: voor het eerst in een carrière die meer dan veertig jaar omvat, heeft Anvil met dezelfde producent gewerkt aan inmiddels vier opeenvolgende albums. Net als zijn voorgangers werd het nieuwe album geproduceerd door Martin 'Mattes' Pfeiffer. Jörg Uken was opnieuw verantwoordelijk voor mix en engineering in zijn Soundlodge-studio in Rhauderfehn, Duitsland. Net als de bandleden zelf hebben Pfeiffer en Uken het old school hart voor metal-muziek, never change a winning team lijkt hier op z'n plaats.

Deze bespreking is, net als het album zelf, veel te lang. En bevat ook overbodig veel van hetzelfde; jaar na jaar, album na album. Inderdaad, over Legal At Last schreef ik een jaar of twee vrijwel letterlijk hetzelfde. Welkom in de wereld van Anvil, waarin niets meer is zoals het eigenlijk ook nooit geweest is.

Steve "Lips" Kudlow - Zang, gitaar

Robb Reiner - Drums

Chris Robertson - Basgitaar