Loading...

Aphyxion - Earth Entangled

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-09-2014

Tracklist

01. Transgress
02. In Decline
03. The Deterioration
04. No More Days Of Prime
05. Despicable
06. Born Abomination
07. Awoken
08. Blind Belief
09. The New Breed
10. Pointless Purpose

Het Deense Aphyxion is in 2007 ontstaan als tienerbandje. Inmiddels zitten er twee EP's (Eradication Of Fates, 2009, en Obliteration Of The Weak, 2010) en de nodige podiumervaring (Wacken!) in de bagage, dus is de weg vrij voor een debuutalbum. Onder de productionele leiding (productie, mix en mastering) van Jacob Hansen (Volbeat, Aborted, Mercenary) is Earth Entangled vastgelegd, en op 1 september jongstleden uitgebracht via Target/Mighty Music.

Dit debuut is een typisch product van deze tijd. Het bevat (wannabe) harde metal voor een modern jong publiek, waarin de elementen uit de melodeath, groove metal, hardcore en een vleugje thrash onmiskenbaar zijn. 'Harde' coupletten worden afgewisseld met pakkende, niet al te ingewikkelde refreinen, voorzien van melodieus gitaarwerk. Deze beide worden aan elkaar geknoopt door middel van al dan niet voorspelbare break(down)s of anderszins tempowisselingen.

Ook de vocalen voldoen aan de verwachte norm: hier horen we het gekende moderne brute grunt-achtige geschreeuw (die ik persoonlijk redelijk geforceerd vind overkomen). De cleane variant blijft hier afwezig; enerzijds een opluchting, anderzijds is het monotone geschreeuw juist wel vatbaar voor wat variatie - zeker in de rustiger passages. Een heel enkele keer wordt wel variatie toegepast door middel van een tweede meegeschreeuwde zanglijn.

De muziek zit dus op zich goed in elkaar, en zowel de ervaring van de band zelf als de man achter de knoppen zorgen ervoor dat Earth Entangled kwalitatief dik in orde is. En dan voelt de oplettende lezer de 'maar' al aankomen. Ik hoor op het hele album niets wat ik niet al eerder heb gehoord. De kwaliteit en het enthousiasme ten spijt onderscheidt deze band zich niet van zovele anderen in de overvolle kweekvijver der talenten. Aphyxion levert met Earth Entangled een zeer degelijk modern metalalbum af, maar dan ook niet meer dan dat. Het ontbreekt de band aan een eigen gezicht, zoals in de bijgaande video letterlijk gedemonstreerd wordt.

Michael Vahl - Vocals

Bertil Rytter - Guitars, vocals

Jonas Haagensen - Guitars

Jais Jessen - Bass

Jakob Jensen - Drum