Loading...

Archangel A.D. - Casus Belli

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-08-2021

Tracklist

01. Bet on Death
02. Casus Belli
03. Beacons
04. Pluto's Lament
05. Celestion
06. Sangre de las Montañas
07. Demonolith
08. Blasphemer
09. Door to the Moon
10. The Coming of the West Wind

De thrash metallers, opgericht in 2015, brachten een paar jaar door met live optreden en het ontwikkelen van hun songwriting voordat ze in de zomer van 2018 de debuut-EP Warband uitbrachten. Tot op heden heeft Archangel A.D. getourd en opgetreden met onder meer EyeHateGod, Bobaflex en Adrenaline Mob. Het geluid van Archangel A.D. is krachtige thrash metal die bestaat uit snelle riffs, scheurende leads en dynamische zang.

Met de pandemie die live-optredens en elke studio-opname in de weg zat, bracht Archangel A.D. in april 2020 een zelfgebrouwen akoestische single Priest Of The Void uit. Snel doorgespoeld naar januari 2021 en de studio-opname voor hun nieuwe album Casus Belli begon. Gebaseerd op een breed scala aan muzikale en lyrische thema's, levert het album een ​​energieke metal-ervaring, in een authentieke, rauwe stijl, met een behoorlijke live-feel.

Opener Bet On Death moet wel een ode aan Lemmy en co zijn, want is naadloos in te passen in Ace Of Spades. Dit tekent de smerige en ongepolijste stijl van Archangel A.D. Titelnummer Casus Belli volgt, en doet denken aan de oertijden van Metallica: ouderwetse thrash met een punk-vibe. De traditionele elementen van thrash waaruit het iconische geluid bestaat, zijn op het hele album prominent aanwezig. Daar voegt Archangel A.D. weinig aan toe, en zoals bovenstaande voorbeelden al aangeven, borrelen bij de meeste tracks de gedachte op: dit ken ik al ergens van.

Gelukkig zijn er dan nog wel een paar uitzonderingen op deze regel. Het instrumentale Pluto's Lament is een opvallende track die als een soort van intermezzo geheel op zichzelf staat. Sangre De Las Montañas - Blood Of The Mountains - doet dat nog veel meer, en brengt een onverwachte stemmingswisseling met Spaanse gitaarritmes en zwevende vocale harmonieën met Spaanstalige teksten. Door to the Moon is ook opvallend, een sereen en beklijvend nummer, duister mooi met zijn diepe lyrische onderwerp. Creatieve invloeden zijn afkomstig uit verschillende bronnen; de inspiratie voor de track Beacons zal bijvoorbeeld direct herkenbaar zijn voor fans van Tolkien.

Opvallend is ook de lengte van afsluiter The Coming Of The West Wind met ruim tien minuten. Met thrash heeft het lange atmosferische middenstuk echt helemaal niks van doen, maar juist die sfeer maakt veel goed, en begrijp ik in deze context ook wel. Ik weet zeker dat veel old school heavy en thrash-metalfans terecht plezier gaan beleven aan Casus Belli!

Justin Noel Lopez - Bass, Vocals

Edward Vera - Drums

Jacob Lee Garcia - Guitars

Roman Miguel Ignacio Torres - Guitars