Loading...

Asagraum - Dawn of Infinite Fire

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-10-2019

Tracklist

01. They Crawl from the Broken Circle
02. The Lightless Inferno
03. Abomination's Altar
04. Guahaihoque
05. Dawn of Infinite Fire
06. Dochters van de Zwarte Vlam
07. Beyond the Black Vortex
08. Hate of Satan's Hammer
09. Waar ik ben komt de dood

Asagraum is het geesteskind van de Nederlandse muzikante, componiste en tekstschrijfster Hanna van den Berg, die als zodanig bij voorkeur gekend wordt onder de naam Obscura. Van oorsprong betrof het een Noors/Nederlands samenwerkingsverband, maar met het vertrek van Trish Kolsvart, en de komst van Amber de Buijzer (ex-Sisters Of Suffocation) op drums in elk geval in de studio een Nederlandse aangelegenheid. Op het podium wordt dit duo bijgestaan door wisselende muzikanten uit verschillende landen - wel altijd vrouwen! - waarbij het me is opgevallen dat bassiste Michelle Bouma nadrukkelijk en herkenbaar op recentere band- en promo-foto's te zien is, als zou zij een vast bandlid zijn.

De band is opgericht in 2015, in 2017 verscheen debuutalbum Potestas Magicum Diaboli, waarmee Asagraum zich direct op de kaart zette, ook als live-band. Het nieuwe album Dawn Of Infinite Fire moet de logische volgende stap worden. En hoe goedkoop het ook mag klinken - ik blijf zelf in elk geval bij slechts de constatering - wat deze band in elk geval voor heeft is dat Asagraum als band die alleen uit dames bestaat, en dit ook uitdraagt, zeker moet opvallen in de (traditionele) black metal-scene. Het vorige maand verschenen album is mijn kennismaking met Asagraum; ik vind het overigens jammer dat ik het optreden in Harderwijk (bij mij om de hoek) van eerder dit jaar gemist heb.

Maar goed, het moet toch uiteindelijk gaan om de muziek, en ik wil alvast weggeven dat die bij Asagraum uitstekend verzorgd is. De black metal zoals Asagraum die speelt is van het soort dat ik zeker kan waarderen. In de basis old school, refererend aan de bekende jaren '90 Noorse leer. Overwegend wordt het tempo er goed in gehouden, de blasts rossen lekker weg, en het gitaarwerk is afwisselend. Ik hoor intense, felle, heldere riffs voorbij komen, maar fraaier vind ik de atmosferische stukken, wanneer het gaspedaal even wordt losgelaten, en waarin een heerlijke duistere, ietwat psychedelische sfeer wordt neergezet (Guahaihoque, Beyond the Black Vortex). De zang is zo'n typische ijskoude ingehouden/hese krijs (met van die lekkere galm-effecten), die zo sterk bij deze muziek past.

Deze band legt geen nadruk op sfeerverhogende elementen als toetsen, koortjes of samples (al stond er wel eens een toetseniste op het podium), maar haalt de duistere atmosfeer voornamelijk uit de eigen instrumenten en vocalen. De effecten die wel - zeer spaarzaam dus - worden ingezet zijn dan ook echt functioneel. Opvallend zijn daarbij ook twee Nederlandstalige nummers, waarvan ik met name afsluiter Waar Ik Ben Komt De Dood een heerlijk duister, smerig nummer vind. Juist in de wat minder snelle stukken klinken zowel de gitaren als de zang heerlijk dreigend, terwijl een al even dreigende tempoversnelling van drumbeest A. constant op de loer ligt. Prachtig samenspel!

De teksten vertonen een sterke thematische samenhang, bandopperhoofd van den Berg houdt er helder omschreven ideologieën (van satanische aard) op na, waarop zij haar teksten (en uiteindelijk daarmee ook de muziek natuurlijk) voor Asagraum baseert. Het voert te ver om die hier uitgebreid uit de doeken te doen, maar ik zou je willen aanraden om eens een interview met haar op te zoeken. Ik ervaar deze insteek en eenheid wel als een pluspunt; het geeft maar aan dat er goed over het totale concept is nagedacht, en het verhoogt de geloofwaardigheid van de band en diens muziek.

Al met al blijkt Dawn Of Infinite Fire een sterk black metal-album van eigen bodem, en ondanks alle rauwheid ook nog beklijvend. Een goed doordacht concept en composities, zeer sterk uitgevoerde muziek, en bovenal die duistere, occulte, maar toch ook wat psychedelische atmosfeer; een totaalplaatje dat gewoon klopt. Ik moet deze band toch echt eens live gaan zien en horen.

Hanna van den Berg "Obscura" - zang, gitaren, bas

Amber de Buijzer "A." - drums