Loading...

Ascend The Hollow - Echoes of Existence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-08-2019

Tracklist

01. Polaris Calling
02. Vessels
03. Mother of Morality
04. Sea of Crises
05. Into the Black Eye
06. The Dark Rage
07. Swarms within
08. Prisoners Of The Storm
09. Repent Rewind Reset
10. C3lls

Female fronted progressive cyber tech metal.

Wanneer een label/promotor al zo veel woorden nodig heeft om een band neer te zetten vraag je je op voorhand toch al af wat er mis is met de betreffende band. Het zijn van die promo's die ik dan eigenlijk al weer weg wil leggen. Aan de andere kant, daar kan de band in kwestie misschien ook niks aan doen, dus krijgen ze nog een kans.

Het betreft hier de 'nieuwe' band Ascend The Hollow, die eigenlijk gewoon een voortzetting is van Xerosun, een band die al sinds 2006 bezig is. Als standplaats wordt Dublin, Ierland vermeld, maar de band herbergt ook leden afkomstig uit Berlijn en Amsterdam (al betreft het hier de Poolse zangeres Martyna die daar woont); een internationaal gezelschap dus. Onder de nieuwe bandnaam is Echoes of Existence het eerste wapenfeit.

De basis-ingrediënten voor de muziek van Ascend The Hollow worden ook alvast netjes voorgekauwd voor de luie reviewer: negensnarige gitaar, zessnarige bas, electronica en veelzijdige damesvocalen. Dat klinkt vast heel spannend allemaal, maar ja, je moet wel kunnen koken om er een smakelijk gerecht van te kunnen maken. Eigentijds groovende, vooral machinaal beukende metal wordt gecombineerd met elektronische of industrial elementen. Aan de harde kant horen we death metal-invloeden, bijvoorbeeld vanwege de klinische blasts van de geprogrammeerde (de band heeft geen drummer) drumpartijen (Prisoners Of The Storm), anderzijds zijn er de symfonische en gothic invloeden, met dank aan de melodieuze keyboard-lijntjes en catchy refreintjes (Mother of Morality, Sea Of Crises, This Dark Age).

Progressief valt dus wel mee wat mij betreft, technisch is het geheel dik in orde, maar moeten we ook niet overdrijven, en wat hier cyber aan is, ik heb geen idee. Geen 'storm in the scene' zoals het promopraatje belooft, hooguit een storm in een glas water. Sorry voor de goedkope inkopper, maar dat krijg je met die promo-prietpraat. Mix oude Fear Factory maar met hedendaagse Lacuna Coil, doe er een In This Moment-sausje overheen, dan ben je al een heel eind in de buurt van het eindresultaat dat Ascend The Hollow heet. Misschien nog wat metalcore-achtige songopbouw toevoegen voor de zekerheid; je weet wel: boze coupletten, zoete refreintjes, vooral in de zang.

Pluspunten zijn er gelukkig ook nog: het moddervette gitaarwerk, de lenige zangstem van genoemde zangeres, en de enorm dikke productie. Dat laatste zorgt er voor dat het geheel nog goed te beluisteren is. Ik snap heel goed dat vooral jeugdige metallers hiermee prima uit de voeten kunnen. Ik gun het ze van harte, maar ik doe niet mee.

M-Noise - vocals

Raven - guitars, programming

Gef - guitars, programming

Davec - bass guitar