Loading...

Ashes Of Ares - Well of Souls

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-11-2018

Tracklist

01. Consuming the Mana
02. The Alien
03. Unworthy
04. Soul Searcher
05. Sun Dragon
06. Transcending
07. Let All Despair
08. In the Darkness
09. Spirit of Man
10. Time Traveler
11. The God of War
12. You Know My Name (Chris Cornell cover)

In 2013 maakte ik kennis met de Amerikaanse heavy metalband Ashes Of Ares middels hun gelijknamige debuutalbum. Daarna was ik de band eigenlijk al snel weer uit het oog verloren; totdat ik de afgelopen maanden werd gewezen op diverse nieuwe video's van de band. Vervolgens bleek dat ik weinig gemist had, want na het debuutalbum heeft de band niks meer uitgebracht. Tot eerder deze maand, toen Well Of Souls verscheen.

De gebundelde krachten van de ex-Iced Earth-leden Matt Barlow en Freddie Vidales met voormalig Nevermore en Armageddon-drummer Van Williams bleek een lekker modern heavy metal-plaatje op te leveren, waarop het drietal elk op hun eigen gebied uitstekend uit de verf kwam. Wat mij betreft schortte het op het debuut nog aan degelijke songschrijverij, zou dat op het nieuwe album anders zijn? Misschien is het een teken aan de wand dat Ashes Of Ares - het album - nog verscheen via Nuclear Blast, terwijl het huidige (Griekse) label toch als een stuk kleiner mag worden beschouwd.

Hoe dan ook zitten de nummers weer lekker vertrouwd en lekker luisterbaar in elkaar, voornamelijk gedragen door de afwisselende zang van Barlow. Sterker nog: zijn vocale krachtpatserij lijkt wel een erg prominente plek toebedeeld te hebben gekregen binnen het totaalgeluid, met vooral heel veel lagen. Dat mag in kwalitatief opzicht misschien geen probleem zijn - Barlow is een sterke en veelzijdige zanger, en emotie en sfeer komen goed over - maar het leidt wel de aandacht af van de muzikale invulling en soms het karakter van een nummer. Grappig detail: toen ik het album voor de eerste keer beluisterde moest ik tijdens het ballad-achtige Soul Searcher denken aan Chris Cornell, met een beetje ongewone, wat andere manier van zingen. Later bleek dat er een cover van hem als afsluiter op het album staat.

Liever hoor ik Ashes Of Ares in meer heavy, vlottere of opzwepende tracks als The Alien, Sun Dragon, Transcending en In The Darkness en meer epische nummers als Unworthy en The God Of War (Ares is de Griekse god van de oorlog). Qua geluid spreekt Well Of Souls me zeker aan, de genoemde tracks zijn daar debet aan. Maar het euvel van het gebrek aan echt pakkende songs is wat mij betreft nog altijd niet volledig opgelost. Ik mag graag naar dit soort eigentijdse heavy metal luisteren, maar echt beklijvende tracks zijn niet aanwezig. En dat is eigenlijk wel jammer, de onmiskenbare kwaliteiten van de aanwezige muzikanten zijn er zeker.

Matthew Barlow - zang

Freddie Vidales - bas, gitaar

Van Williams - drums