Loading...

Astaroth - Demos '93 / '95 / '98

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-05-2019

Tracklist

01. A Prelude to Chaos
02. Eyes of Black
03. Extinction
04. Drowning in Blood
05. Mental Wasteland
06. Lady In Red
07. The Body Before Me
08. Undead Matrimony
09. Overcast
10. The Light In The Other Room
11. Suppressed Abandonment
12. Everlasting Decay
13. Broken Dreams
14. Lost State of Dreams
15. Scriptures
16. Dead Flowers
17. Burning Christians
18. Swallow your Soul
19. Bloodied Wings of Destiny
20. Heaven Has Sent Us a Sacrifice

Astaroth is zo'n naam die enorm vaak voorkomt in het internationale metal-landschap. De versie waar ik het hier even over ga hebben is misschien wel de bekendste. Deze Astaroth werd in november 1991 in Tampa, Florida, gevormd door Larry Sapp na zijn vertrek uit Brutality. Naast Sapp heeft de band best nog wat bekende namen in de gelederen gehad: Tony Laureano (Brujeria, Nile, Megadeth drum tech) op drums, Demian Heftel (Brutality, Nocturnus) op gitaar, en Jim Coker op drums (Nasty Savage, Brutality).

De band bestond eigenlijk maar kort in de eerste helft van de jaren '90; in deze periode werden alleen een handjevol demo's uitgebracht, zodat we Astaroth gerust als een cultband kunnen beschouwen. Ik denk dat vooral de aanwezigheid van de later bekend geworden muzikanten, en de afkomst uit de zogenaamde Tampa Bay daar een voorname rol in spelen - meer in elk geval dan dat hun muziek echt zo bijzonder is, vind ik. En het zal Vic Records weer eens niet zijn dat een groot gedeelte van dat oude werk op een CD heeft verzameld. Over de titel is niet lang nagedacht, maar Demos '93 / '95 / '98 zegt precies wat we krijgen voorgeschoteld. Oorspronkelijk drie demo's, twintig titels (waarvan vijf intro's of intermezzo's) in totaal.

Demo 1993 werd geproduceerd door Greg Marchak, producer van Winter's Into Darkness album en live producer van Savatage / TSO shows, en werd gemixt door Ken Faulkenberry (Acheron, Ulcer, Nocturnus). De demo Song Of Sorrow uit 1995 werd wederom geproduceerd door Marchak en gemasterd in de beroemde Morrisound Studio's (Death, Cannibal Corpse) waarop de getalenteerde drummer Thomas Viator te horen was, die later onder meer verder ging met James Murphy's Disincarnate.

In 1998 werd de demo Burning Christians opgenomen. In tegenstelling tot de eerste twee Astaroth-demo's met een Zweeds afgestemd geluid (denk daarbij aan Carnage, Entombed) had Burning Christians meer een chaotisch Deicide / Possessed-geluid - dit was opnieuw een Morrisound-productie. Ook opvallend was dat Sapp zo'n beetje het enige bandlid was, die ook verantwoordelijk was voor drums en bas. Hierna ging hij terug naar Brutality, waarbij sommige Astaroth-nummers werden gebruikt voor Brutality. Ook een opvallend weetje is nog dat Larry Sapp in deze zelfde periode de transitie in ging naar vrouw; sinds ongeveer de eeuwwisseling gaat zij door het leven als Raine von Kiszka.

Dit is nou echt zo'n release voor de verzamelaar of liefhebber die echt alles wil bijhouden. Hoewel cult was Astaroth denk ik niet de meest opvallende band in die tijd. Vooral de laatste periode van hun korte bestaan was het meest interessant in muzikaal opzicht, omdat de band toen een beetje ging experimenteren met een wat ander geluid dan dat van de standaard death metal uit die tijd. Misschien geeft de band Brutality wel een beetje weer waar het met Astaroth heen zou zijn gegaan. We zullen het nooit weten, en moeten het nu doen met wat ooit was.

Larry Sapp - zang, gitaar, bas, drums

Demian Heftel - gitaar

Thomas Viator - drums

Tony Laureano - drums