Loading...

Atlantean Kodex - The Annihilation Of Bavaria

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-08-2017

Tracklist

Disc 1:
01. From Shores Forsaken
02. Pilgrim
03. Trumpets Of Doggerland (Intro)
04. Sol Invictus
05. Bilwis
06. Heresiarch
Disc 2:
07. Twelve Stars And An Azure Gown
08. Der Untergang der Stadt Passau
09. Enthroned In Clouds And Fire
10. White Goddess Unveiled
11. The White Ship
12. Kodex Battalions
13. A Prophet In The Forest
14. The Atlantean Kodex
DVD:
01. From Shores Forsaken
02. Pilgrim
03. Trumpets of Doggerland
04. Sol Invictus
05. Bilwis
06. Heresiarch
07. Twelve Stars and an Azure Gown
08. Der Untergang der Stadt Passau
09. Enthroned in Clouds and Fire
10. White Goddess Unveiled
11. The White Ship
12. Kodex Battalions
13. A Prophet in the Forest
14. The Atlantean Kodex

Het Duitse Atlantean Kodex wist met z'n laatste studio-album The White Goddess de traditionele metal-aanhang opnieuw te verdelen in voor- en tegenstanders. Ik ben zelf wel gecharmeerd van de ietwat donkere, epische en authentieke metalsound van deze band. Het wachten op nieuw materiaal zal nog even voortduren, ondertussen worden we zoet gehouden met een liveregistratie: The Annihilation Of Bavaria.

Op 6 en 7 november 2015 werd Kulturschloss Theuern door de band afgehuurd om hun tienjarige bestaan te vieren. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om hun album The White Goddess integraal ten gehore te brengen, en ook in beeld en geluid op te nemen. Naast de acht nummers van dat album speelde de band ook wat ouder materiaal, waaronder tracks van het debuutalbum The Golden Bough (2010). Daarnaast kreeg het duidelijk hoorbaar enthousiaste publiek ook nog een splinternieuw nummer voorgeschoteld: Kodex Battalions. Een opvallend uptempo en 'vrolijk' nummer, dat ik niet helemaal bij het 'bekende' geluid van Atlantean Kodex vind passen, al klinkt het wel als twee druppels water als Iron Maiden. Wel prettig ter afwisseling natuurlijk.

Zoals gezegd kan ik de muziek van Atlantean Kodex wel waarderen, zo blijkt ook uit deze live-setting. Het geluid is uiteraard geïnspireerd op de NWOBHM, maar laat daarnaast ook klassieke doom-invloeden horen. De galopperende ritmes en (dubbele) gitaarpartijen doen terugdenken aan Iron Maiden en aanverwanten, terwijl langere nummers en meer epische en donkere passages (Heresiarch, Enthroned In Clouds And Fire) bij mij herinneringen oproepen aan oud Candlemass materiaal; of aan bands als Black Sabbath en Dio zoals die in de jaren '80 klonken.

The Annihilation Of Bavaria komt als Digipak dubbel-CD (of dubbel-LP) met de DVD toegevoegd. Het materiaal op de CD's en de DVD is volledig overeenkomstig: je krijgt de zelfde veertien nummers in exact dezelfde volgorde te horen en te zien; de DVD bevat geen enkel extraatje. Een gemiste kans? Ook is de audio digitaal verkrijgbaar via de bandcamp-pagina van label Ván Records. Overigens verbaast het mee een beetje dat Atlantean Kodex bij dit label zit, dat normaal meer obscure bands in z'n stal heeft. Ik had indertijd mijn album-promo van The White Goddess via Cruz Del Sur, een label dat ik meer tekenend vind voor de muziek die deze Duitse band maakt.

Ik vind het geluid zoals dat op mijn promo te horen is ruim acceptabel. De productie is niet hoogstaand, maar voldoet aan de eisen van de huidige tijd. Bovendien zou een high-tech productie ook helemaal niet bij de muziek passen. Het beeldmateriaal echter - voor zover ik die kan beoordelen aan dat wat ik online vond; ik heb helaas niet de beschikking over DVD - vind ik wat karig. Nou is Atlantean Kodex natuurlijk sowieso geen band van poespas en tierlantijntjes, zodat aan aankleding en sfeer-elementen ook niet al te veel aandacht wordt besteed. Kort door de bocht gesteld valt er dus ook weinig te zien op het podium, waardoor de beelden zelden spannend worden. Ook hiervoor geldt: een gemiste kans?

Evengoed denk ik dat de fan zal smullen van het audio-gedeelte van deze release. De band laat zich van z'n beste kant horen, dit soort gedragen muziek leent zich natuurlijk ook prima voor een live-situatie. Verder niet zeuren en gewoon genieten!

Mario Weiss - Drums

Michael Koch - Guitars

Markus Becker - Vocals

Florian Kreuzer - Bass

Manuel Trummer - Guitars