Loading...

Atrohpy - Chemical Dependency

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-07-2019

Tracklist

01. Chemical Dependency
02. Rest In Pieces
03. Preacher, Preacher
04. Suicide Pact
05. Product of the Past
06. Beer Bong
07. Killing Machine (live in Toronto 1989)
08. Rest in Pieces (live in Toronto 1989)
09. Product of the Past (live in Toronto 1989)
10. Beer Bong (live in Toronto 1989)

In het kielzog van de grote namen van de thrash metal rezen in de tweede helft van de jaren '80 overal in de Verenigde Staten de thrashbands als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. De ene wat beter en / of succesvoller dan de andere. Atrophy uit Arizona was er ook zo eentje, die vooral herinnerd zou blijven als Bay Area-worship. De band bracht twee indertijd nog best behoorlijk ontvangen albums uit: Socialized Hate (1988) en Violent By Nature (1990). Daarna was de koek al weer op. Ik zal niet de enige zijn denk ik die met deze band kennis maakte dankzij de onvolprezen Stars On Thrash-verzamelaar (Roadrunner, 1988).

Chemical Dependency was in 1987 de allereerste demo van Atrophy, waarvan uiteindelijk vijf van de zes tracks op het debuutalbum terecht zouden komen. Het titelnummer werd 'bekend' van bovengenoemde verzamelaar, maar het allerbekendste nummer zal toch wel Beer Bong zijn denk ik zo. Kort, snel, fel en rauw; en net als veel andere tracks uit die tijd met een beetje die crossover-vibe. Ik vind het wel leuk om te horen dat de muziek op de demo nog net wat rauwer, ongepolijster klonk vergeleken met de latere album-versies. Vooral omdat Atrophy toch werd beschouwd als een redelijk technische band; vooral de gitaarsolo's vliegen je om de oren.

Deze heruitgave bevat de originele zes nummers die op de demo verschenen zijn, met als extraatje vier bonusnummers als lawaaiige getuige van de band's eerste trektocht naar Canada. Zoals te doen gebruikelijk worden we ook getrakteerd op een begeleidend schrijven en veel foto's uit die goeie ouwe tijd. Ik heb geen idee of er nog meer plannen zijn om oud Atrophy materiaal af te stoffen, maar deze release doet me niet zo heel veel. Wanneer je Atrophy al kent en je hebt een of beide albums al in het bezit, of nog in het geheugen, dan heeft deze demo niet zo heel veel meerwaarde vind ik. Leuk om eens gehoord te hebben, dat is voor mij voldoende.

Tim Kelly - Drums

Scott Heller - Bass

Brian Zimmerman - Vocals

Denny Seefieldt - Guitar

Bobby Stein - Guitar