Loading...

Avandra - Prodigal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-12-2022

Tracklist

01. Codename Pharaoh
02. The Downpour
03. New Beginnings
04. A Trace of Home
05. In Träumen
06. In Memoriam
07. Facing an Armored Dreadnaught
08. Dissembling the Artifice
09. The Earth Inside
10. Daybreak

Op 18 november 2022 bracht het progressive kwartet Avandra uit Puerto Rico(!) hun nieuwe (inmiddels vierde) langspeler Prodigal uit. Met een passie voor niet-standaard maatsoorten, elektronica en technische elementen, heeft de band een concept geproduceerd die de betekenis van 'thuis' en de vrijheid om je eigen lot te bereiken verkent.

Codename: Pharaoh introduceert het album door de opname van Eisenhower's toespraak over de gevaren van het verenigen van het militair-industriële complex van de particuliere sector met de regering. De track verkent de cyclische aard van oorlog. Muzikaal levert de band emotievolle, hoge, cleane zang, gemixt met ingewikkelde instrumentatie die ook in staat is tot explosieve kracht.

In het concept-verhaal van het album wordt de hoofdrolspeler geïntroduceerd in The Downpour; een schijnbare onweersbui blijkt het verre vallen van bommen te zijn die naar zijn dorp reizen. Avandra gebruikt hier een naar grunt neigende zangstem en legt de nadruk op bastonen om de duistere kant van het album te verkennen, waarbij een scala aan texturen door het nummer heen wordt verweven. Met name vanwege het zeer aanwezige toetsenwerk moet ik bij vlagen denken aan Dream Theater - iets meer bijzonder A Change Of Seasons. In die sferen mag je de muziek van Avandra gerust plaatsen.

Titelnummer Prodigal volgt de hoofdpersoon door een moeilijke reis van verlies en verraad; van het leger om te ontdekken dat ze verantwoordelijk waren voor het bombardement en de vernietiging van zijn huis, tot de terugkeer en de wederopbouw. A Trace Of Home begint intiem, maar ontpopt zich tot een erg krachtig nummer, dat er bij vlagen fiks tempo in houdt. Rauwe vocalen en zwevende cleans produceren een dynamisch contrast, dat meerdere stemmingen samenbrengt en de complexe gedachten en gevoelens van de centrale figuur van het album onderzoekt.

Dromerige piano-melodieën en atmosferische synthesizers begeleiden angstaanjagend gefluister in In Träumen, terwijl Avandra met Dissembling The Artifice verder het duister in gaat, hand in hand met dissonante elementen, echter zonder zicht op het licht volledig te verliezen. Dit is vanwege de zwaarte wel een van mijn favorieten van het album. Daybreak zorgt voor een dramatisch einde; een allesomvattende samenvatting van hetgeen Avandra te bieden heeft.

Avandra heeft met Prodigal een indringend verhaal weten neer te zetten, dat ondanks de technische vaardigheden nergens echt ingewikkeld wordt. De composities zitten goed in elkaar, en blijven behapbaar. De muzikanten verliezen zich niet technische superioriteit, maar spelen uitstekend in dienst van de liedjes. Zowel het verhaal als de muziek zelf zijn meeslepend en aanstekelijk, en dat vind ik heel knap binnen het progressieve genre.

Christian Ayala - Vocals, Guitars, Synths

José Miguel Vázquez - Bass

Luis Javier Rivera - Guitars

Adrián Arroyo - Drums