Loading...

Avatar - The King Live in Paris

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-05-2019

Tracklist

01. Intro
02. A Statue of the King
03. Let it Burn
04. Paint Me Red
05. Bloody Angel
06. For the Swarm
07. Tower
08. The Eagle Has Landed
09. Smells Like a Freakshow
10. The King Welcomes You to Avatar Country
11. Hail the Apocalypse

Avatar heeft hier in huize van der Aa aardig wat indruk gemaakt sinds de kennismaking middels het (doorbraak-)album Hail The Apocalypse. Sindsdien zijn de opvolgende albums braaf (digitaal) aangeschaft, en ook de nodige shows bezocht. Daar is voldoende gelegenheid voor, want optreden doet Avatar graag en vaak. Een live-album kon dan ook eigenlijk niet uitblijven; aldus verschijnt op 17 mei The King Live in Paris.

Deze registratie is afgelopen zomer (2018) opgenomen in Parijs tijdens het Download festival; naar aanleiding van het meest recente album Avatar Country werd immers opnieuw uitgebreid getourd. En uitgebreid mogen we gerust letterlijk nemen, want goed beschouwd is de band nog altijd onderweg, en werden eerder al allerlei zalen en festivals op diverse continenten aangedaan. Zo is Avatar het komende festivalseizoen weer 'gewoon' te zien op bijvoorbeeld Wacken en Summer Breeze in Duitsland, Alcatraz in het Belgische Kortrijk, en het Dynamo festival in Eindhoven, Nederland.

The King Live in Paris biedt een evenwichtig overzicht van de laatste paar, de bekendste en betere, Avatar-albums. Met gelukkig niet de nadruk op het meest recente album. Let It Burn, Paint Me Red en Smells Like A Freak Show zijn afkomstig van Black Waltz, en doen het live altijd goed; een logische keuze. Het verrassende maar zeer sfeervolle Tower, het ijzersterke Bloody Angel en persoonlijke favoriet Hail The Apocalypse komen van het eerder genoemde doorbraak-album. Vooral Hail The Apocalypse doet het altijd goed: het groovet, swingt en beukt dat het een lieve lust is. Een meer dan terechte en daarmee ook weer logische afsluiter.

Van het toch wat eigenwijze conceptalbum Feathers & Flesh krijgen we For The Swarm en (een fijne lange versie van) The Eagle Has Landed voorgeschoteld. Twee nummers van dat album maar, terwijl er daar toch zestien op staan. Het lijkt er wel op dat ook Avatar zelf in de gaten heeft dat een losse track van dat album niet hetgeen is waar de concertbezoekers op zitten te wachten. Overigens vind ik the Eagle Has Landed een van de betere (vooral een erg aanstekelijk) nummers van dat album, For The Swarm vind ik een te kort niemendalletje.

Uiteraard staat het laatste album Avatar Country centraal tijdens de optredens, maar hiervan vinden we, gedoseerd, slechts een drietal titels terug op deze registratie. Na het intro (in het Frans!) en het wat obligate A Statue of the King gaat het met de 'oudjes' Let It Burn en Paint Me Red helemaal los. Pas bijna op het laatst vinden we het volgende nummer van Avatar Country: The King Welcomes You to Avatar Country. Laat ik dat nou net niet zo'n geslaagd experiment vinden op de plaat, maar live werkt het wel degelijk, vooral in deze lange versie. En zeker als opmaat naar de alles verpletterende afsluiter Hail The Apocalypse.

Op het eerste gezicht lijkt het er bij Avatar op dat het draait om uiterlijk vertoon en gimmicks, maar dat is slechts een extraatje. Dit is inmiddels een geoliede machine, die verdomd goed weet wat het publiek wil zien en horen. Avatar is een retestrakke live-band, die weloverwogen een geheel eigen koers vaart, en wat mij betreft kan uitgroeien tot een headliner voor de toekomst. De band biedt precies dat totaalplaatje dat veel metalfans moet kunnen aanspreken. Ik ben in elk geval (nog steeds) fan! En o ja: juist in het geval van Avatar - waarbij ook visueel zo veel te beleven is - is beeldmateriaal bij het optreden wel een meerwaarde. Ik hoop dan ook dat dit nog gaat volgen.

John Alfredsson - Drums

Johannes Michael Gustaf Eckerström - Vocals

Jonas Jarlsby - Guitars, Vocals

Henrik Sandelin - Bass

Tim Öhrström - Guitars