Loading...

Backbone - Grey Foundations of Stone

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-05-2021

Tracklist

1. Cathedral
2. Forest of Twilight
3. Spectral Blue Noon
4. Grey Foundations of Stone

Backbone (niet de Nederlandse) werd in 2012 opgericht in Warschau, Polen. Deze band zet vol in op het spelen van doom metal gemengd met elementen van postrock en vleugjes atmosferische ambient / drone, en op de achtergrond nog een heel klein beetje doomdeath. In 2015 bracht de band hun eerste EP Omega Wave uit, vervolgens ondersteund door verschillende optredens. De band ging na deze periode drie jaar lang op pauze en kwam in 2019 weer op de proppen met een nieuwe line-up. Die kwam in januari van dit jaar met de nieuwe EP Grey Foundations of Stone, mijn kennismaking met deze band.

Cathedral is een machtige eerste titel, en blijk dat ook qua muziek. Het is een acht minuten durend monster, dat direct laat horen hoe afwisselend de zware muziek van Backbone is. Vanaf de heavy riffs en de donderende ritmesectie, aangevuld met boosaardige vocalen, zakt het geluid gaandeweg naar 'slechts' cleane gitaren en atmosferische omgevingsgeluiden. Vervolgens zwelt het langzaam weer aan met cleane zang en wat dissonante gitaargeluiden, gevolgd door dikke basgitaren en zware gitaar-aanslagen. De rauwe zang komt terug, en de lange fade-out, ook voorzien van een flinke portie melodie, voorziet uiteindelijk in een fraaie climax.

Forest Of Twilight is het volgende zware, maar bij vlagen toch ook melodieuze nummer. Overwegend langzaam, maar wel met harde, schurende zang. Het neigt naar klassieke deathdoom, maar dan gemixt met atmosferische post-elementen. Dat komt vooral tot uiting in het melodieuze gitaarwerk, een prachtig tegenwicht ten opzichte van de heavy basis. Daarna is Spectral Blue Noon een wat compacter instrumentaal intermezzo, dat daarmee een prachtig voorportaal is voor het lange afsluitende titelnummer Grey Foundations Of Stone.

Deze begint vrij melodieus, met prachtig gitaarwerk, maar ontpopt zich tot (opnieuw) een monsterlijk zware track, deze keer met wat lichte prog-trekjes. Al kenmerkt het nummer zich door een enorme dynamiek, heen en weer tussen het logge werk en ingetogen gitaar-partijen en ambient sfeerstukjes. Daarbij zijn de overgangen nooit abrupt, maar juist heel logisch, en altijd zeer sfeervol.

Ik heb inmiddels begrepen dat Backbone deze EP heeft uitgebracht als voorbode voor hun eerste langspeler. Afgaande op de drie prachtige uitgerekte nummers hier, durf ik gerust te stellen dat ik daar wel naar uit kijk!

Piotr Kowalczyk - Guitars, Vocals

Michał Kowalski - Drums

Aleksander Boguszewski - Bass

Piotr Potocki - Guitars, Vocals