Loading...

Betzefer - Entertain Your Force of Habit

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-09-2018

Tracklist

01. One Way To No Way
02. Dead Lines
03. Ain't No Party 'till you Hurt Somebody
04. Never Been
05. Crash
06. Light Away
07. Truck Leaking Gasoline
08. Dying Man
09. Hand in Hand To Hell
10. The Last Song In The World

Zoals wel vaker moet ik hier beginnen met de volgende zin: van Betzefer had ik tot voor kort nog nooit gehoord. Toch bestaat deze Israëlische metalband al zo'n twintig jaar, en heeft tot voor kort drie EP's en drie studio-album uitgebracht. Het zojuist verschenen Entertain Your Force Of Habit is dus nummer vier, en mijn kennismaking met deze band.

Betzefer wordt nadrukkelijk neergezet als groove metalband, in mijn beleving een meer dan terechte constatering. De bandleden geven zelf Pantera als gezamenlijke favoriet; zo speelden ze graag een tribute-show ter ere van Dimefest. De muzikale overeenkomsten zijn dan ook niet te missen. Overigens zou ik daarnaast ook Corrosion Of Confirmity en HellYeah (misschien niet zo verrassend) als invloeden willen noemen. Ook Lamb Of God (het logge Crash) komt een klein beetje in de buurt.

De lekker vettige metal - of zwaar aangezette southern rock, als je het zo zou willen noemen - van Betzefer groovet, ronkt, danst en swingt als het spreekwoordelijke stel tieten. Waarbij ik me haast er bij te vermelden dat de voorbeelden echt niet zomaar simpelweg worden nagespeeld. Vaak is het zo dat bands van oriëntaalse afkomst - of in elk geval uit landen waar géén uitgesproken rock- of metalscene heerst - eigenlijk altijd wel wat inheemse invloeden toevoegen. Dat is bij Betzefer niet echt zo, en toch hebben ze op een of andere manier net dat tikje eigens.

Pluspunt is ook de nieuwe zanger Aharon Ragoza. Ik heb voor de gelegenheid ook wat eerder materiaal van de Israëliërs opgezocht, en durf dus gerust te constateren dat de nieuweling absoluut een verbetering is. Qua dynamiek is Betzefer er daarmee een stuk op vooruit gegaan. Daarnaast zijn er natuurlijk de voorname rollen voor de viezige riffs (Light Away) en de enorm groovende ritmesectie, zodat een enorm aantrekkelijke combinatie ontstaat.

Rustig op je gemakkie zitten luisteren? Vergeet het maar! Meebeuken met die vuisten, headbangen en schreeuwen is verplicht. Niet de droogte van de Israëlische woestenij, maar die van het zuiden van de Verenigde Staten heeft model gestaan voor deze muziek, dat kan gewoon niet anders. Vette aanrader!

Matan Cohen-Grumi - gitaren

Roey Herman - drums

Rotem Inbar - bas

Aharon Ragoza - zang