Loading...

Bewitcher - Cursed Be Thy Kingdom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-04-2021

Tracklist

01. Ashe
02. Death Returns…
03. Satanick Magick Attack
04. Electric Phantoms
05. Mystifier (White Night City)
06. Cursed Be Thy Kingdom
07. Valley of the Ravens
08. Metal Burner
09. The Widow's Blade
10. Sign of the Wolf [Pentagram cover]

Bewitcher is afkomstig uit Portland, Oregon, opgericht in 2013, en brengt met Cursed Be Thy Kingdom hun derde langspeler uit. Het is hun eerste voor Century Media, en daarmee (hopelijk) ook een stap naar een groter publiek.

Het inmiddels niet meer zo anonieme trio brengt ons klassieke metal in een vrij breed perspectief. Veelal horen we midtempo stoere mannen heavy metal, maar ook zijn er uitstapjes naar opzwepende speed en heel voorzichtig wat epische, bijna doom metal (zoals de afsluitende Pentagram-cover Sign Of The Wolf al zou kunnen doen vermoeden). De muziek is overwegend aan de rauwe, crunchy kant, hetgeen wordt benadrukt door de (ik neem aan bewust) sober gehouden productie. Vooral de NWOBHM zal als invloed hebben gediend zo te horen.

Pakkende riffs, een rollende bas, en degelijk maar niet opvallend drumwerk dienen als basis voor de rauw uitgeschreeuwde vocalen van Matt. De thematiek behandelt alledaagse typische metal-onderwerpen, maar laat ook wat godslasterlijke, naar satanisme neigende taal horen. Eigenlijk zou je bij een eerste beluistering of zonder verdere info niet verwachten dat dit een album van nu is. Het geheel - inclusief het voorkomen van de bandleden - zou je zo in de jaren '80 kunnen plaatsen.

Ik heb stiekem altijd wel een zwak voor dit soort bands. Ik ben me er van bewust dat zowel de composities als de uitvoering niet van een hoogstaand niveau zijn. Maar bij mij draait het hier helemaal om die authentieke, donkere sfeer. Daar ligt voor mij de voornaamste aantrekkingskracht van dit soort albums. Bovendien is deze metal bij vlagen ook verslavend catchy; probeer maar eens stil te blijven staan of zitten bij bijvoorbeeld Valley Of The Ravens:

Matt Litton - zang, gitaar

Andrew Mercil - basgitaar

Aris Wales - drums