Loading...

Bizarre - Invocation Codex

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-10-2021

Tracklist

01. The Void
02. An Obsolete Creation
03. The Shadow Over Innsmouth
04. Anima
05. Ex Oblivione
06. Souls In Formaldehyde
07. From Beyond The Grave
08. The Speeches Of The Damned
09. Awaiting The Equinox
10. In The Bowels Of Voormithadreth
11. The Advent Of Eternal Pain
12. The Call Of The Great Old Ones
13. Ancient Forgotten Tsathoggua

Ik maakte kennis met de Spaanse old school death metalband Bizarre toen zij in 2016 een eerste EP Inner Necropolis uitbrachten. Hoewel toen nog een nieuwe band was al snel duidelijk dat deze bestond uit ervaren muzikanten van de Spaanse scene, die er op vaardige wijze op los gingen. Vijf jaar later is de line-up wel wat anders, terwijl er in de tussentijd geen nieuw materiaal verscheen. Eind oktober komt de band met het langspeler-debuut Invocation Codex.

De muziek van Bizarre is als een oude duistere kracht die is opgeroepen om op intense wijze losgelaten te worden op een nietsvermoedende massa. Gehuld in lagen van ondoordringbare duisternis en stinkend naar buitenaardse Lovecraftiaanse horror en mystiek, weet de band hier op mij een uiterst aangename indruk achter te laten. De enorm atmosferische death metal overtuigt vooral in de wisselwerking tussen opzwepende snelheden en onheilspellende tragere passages, waarbij (uiteraard) vooral die laatste mij het meest tot de verbeelding spreken.

Met een nummer als Souls In Formaldehyde heb je mij echt meteen binnen, damn wat is dat smerig en heavy. Gelukkig komt dat gevoel in meerdere tracks (Awaiting The Equinox) aan bod, terwijl ik ook echt niet neer kijk op het snellere death metal-gebeuk. Daarnaast wekt bezeten klinkende zang een gevoel van onbehagen op, die diep in het onderbewustzijn doordringt, terwijl de gitaren een tweeledige aanval weven bestaande uit verpulverende riffs en hartverscheurende melodieën die klinken als klagende kreten van zielen die vastzitten in bodemloze krochten.

De death metal van Bizarre is overwegend net wat donkerder, net een tikje 'anders' dan wat je in het algemeen van enerzijds de Zweedse, meer melodieuze variant, en anderzijds de rauwere Amerikaanse variant (hoewel, een vleugje Morbid Angel is niet te negeren) gewend bent. Er zijn eerder vergelijkingen te bedenken met de Finse scene, waarbij je mag denken aan bands als Adramelech, Purtenance, Sepulchral Curse, Desecresy, nou ja, de liefhebber herkent het waarschijnlijk wel.

Lang-verhaal-kort: Bizarre is een band om in de gaten te houden wanneer het aankomt op old school death die op eigen wijze het genre vormgeeft. Niet door vernieuwing, wel door een interessante samensmelting van diverse elementen. Ik mag hier graag naar luisteren!

Gabriel Valcázar - Drums

Juanpa Pérez Segarra - Guitars

Mark Berserk - Vocals

Obszen - Guitars, Bass