Loading...

Black Rainbows - Hawkdope

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-03-2016

Tracklist

1. The Prophet
2. Wolf Eyes
3. Hawkdope
4. No Fuel No Fun
5. Hypnotize My Soul With Rock N’ Roll
6. Waiting For The Sun
7. Jesusjudge
8. Killer Killer Fuzz
9. The Cosmic Picker

Het Italiaanse Black Rainbows is hier nog niet eerder aan de orde geweest, maar recentelijk kreeg ik vlak na elkaar twee albums van deze band onder de neus gedrukt. Hier Chris, dit is echt iets voor jou. Nou, dat klopt in elk geval wel. Het album waar ik het eerst over ga hebben is Hawkdope, dat weliswaar al een jaar geleden verscheen, maar waar ik het nodige plezier aan heb beleefd. Bovendien is het een mooi opstapje naar Stellar Prophecy, dat over een maand zo'n beetje zal gaan verschijnen.

Black Rainbows is overigens geen nieuweling, de band bestaat al sinds 2005, Hawkdope is hun vierde album. De titels van deze twee albums, maar ook die van vorig werk - het vorige album heette bijvoorbeeld Supermothafuzzalicious!! - geven al aan dat de Italianen zich op wat voor manier dan ook in hoger sferen bevinden. Het geluid voert dan ook regelmatig terug naar eind jaren '60/begin jaren '70, en is een mix van pscychedelica, spacerock, fuzz en garagerock. Hawkdope klinkt mij in de oren als de ultieme tribute aan Hawkwind en dope, het titelnummer maakt dat wat mij betreft ook helemaal waar en klinkt daadwerkelijk als een verrukkelijke trip!

Als invloeden noemt de band zelf Black Sabbath, Led Zeppelin en MC 5 als oudste invloeden, en Fu Manchu en Nebula als latere. Ik voeg daar dus zeker Hawkwind aan toe, en misschien nog wel wat vleugjes Pink Floyd en Jefferson Airplane. Daarnaast mogen ook de stoner-grondleggers Kyuss en mede-spacerockers Monster Magnet als invloeden niet ontbreken naar mijn mening. Voeg deze zweverige inhoud samen met wat rauwe en heavy rock, en je hebt Black Rainbows.

Aan het begin van het album hoor je met The Prophet, Wolf Eyes en No Fuel No Fun de wat vlottere rockers. Lekker stampwerk, doordrenkt met fuzz en psychedelica, en voorzien van flitsend gitaarwerk en vooral een onweerstaanbare groove (en doet mij denken aan mijn oude helden van 7Zuma7!). Met het al eerder genoemde titelnummer Hawkdope en afsluiter The Cosmic Picker heeft de band al even onweerstaanbare, slepende trip-nummers in huis, in de beste Monster Magnet-traditie. Maar ook bestaat een combinatie van beide elementen, zoals een nummer als Jesusjudge laat horen.

Hawkdope is een fraai visitekaartje van de Italianen, en ik vermoed dat dit wel langzaamaan wel eens een doorbraakje voor Black Rainbows zou kunnen hebben betekenend. Ik kijk in elk geval uit naar het aanstaande Stellar Prophecy!

Alberto Croce - Drums

Gabriele Fiori - Guitars, Keyboards, Vocals

Dario Iocca - Bass