Loading...

Bloodstrings - Heartache Radio

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-09-2023

Tracklist

01. Intro
02. Burning Hearts
03. Heartache Radio
04. Don't Die
05. The Bottle Talking
06. Colorblind
07. No One Makes It Out Alive
08. Bottom View
09. Shut Your Face
10. Ich Hab's Schonmal Gesagt
11. Sparks
12. Love's Labor's Lost
13. Heavy Cross
14. Short Way Down
15. Outro

Bloodstrings uit Aken is al ruim tien jaar actief. Heartache Radio is hun derde album, en mijn kennismaking met deze band. Hierop horen we vijftien relatief korte, felle tracks, die als gemene deler hebben dat we ze allemaal kunnen plaatsen binnen het brede palet van rock'n'roll, alternatieve rock, rockabilly en punk - zelf gebruiken ze graag de term punkabilly. Het gebruik van de staande bas is daarbij een uiterst passende gimmick.

Ik heb me laten vertellen dat de vorige albums bol stonden van zombies- en demonen-verhalen. Anno 2023 is Bloodstrings politiek-bewust, maatschappij-kritisch en anti-seksistisch. Daarbij is ook ruimte voor meer intieme thema's, getuige een nummer als de single Don't Die, een aangrijpend nummer met een zeer persoonlijke boodschap. De bandleden hebben grote verliezen geleden en kampten met depressies, en dit nummer dient als een strijdkreet om nooit op te geven. Het is een diep ontroerend en emotioneel nummer dat de toon zet voor het hele album. Ook een nummer als No One Makes It Out Alive past in dit kader.

Van snelle en energieke nummers tot langzamere, meer introspectieve momenten, de band toont hun vermogen om door verschillende muziekstijlen te navigeren en hun kenmerkende punkvoordeel te behouden. Titelnummer Heartache Radio is aanstekelijk, catchy, en gemaakt om gedenkwaardige hooks en melodieën te creëren die luisteraars ongetwijfeld zullen laten meezingen. Bij de bijbehorende, wat melige video vraag ik me af in hoeverre de band dit serieus neemt.

Dat nummer staat lijnrecht tegenover ultra-korte nummers als Colorblind en Shut Your Face, of het kneiterharde Breakout - een vergelijking om de brede aanpak van Bloodstrings te illustreren. Een track als Heavy Cross laat dan juist weer horen dat het ook langzamer, een beetje intiemer, maar toch ook krachtig kan zijn. Emotie als overheersende factor. Als tegenwicht komt de band dan ook meteen terug met de 'luchtige' meedeiner Short Way Down, waarin een welgemeende who-hoo-hoo niet ontbreekt.

De productiekwaliteit van Heartache Radio is uitstekend. Het album klinkt helder, waarbij elk instrument en de zanglijnen prima in balans zijn. De rauwe energie en intensiteit van de live optredens van Bloodstrings zijn adequaat vastgelegd, waardoor de luisteraar van begin tot eind een meeslepende ervaring krijgt.

Celina Baluch - zang

Manuel Schmitz - gitaar

Nick Josten - bas

Patrick Fest - drums