Loading...

Bodyfarm - Into Battle

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-07-2018

Tracklist

01. Into Battle
02. Bodyfarm
03. Final Redemption
04. Heartraped
05. Slaves of War

Bodyfarm werd opgericht in de nazomer van 2009 door Quint Meerbeek (drums) en Thomas Wouters (gitaren, zang) in keistad Amersfoort. Met de productionele hulp van Harry van Breda - die voor de gelegenheid ook maar meteen de baspartijen inspeelt - nemen ze hun titelloze eerste EP op in 2010. Wat goed is komt snel, dus na de release van de eerste aansprekende albums werd de band een graag geziene gast op podia in den lande (en later ook daarbuiten).

Uiteraard volg ik deze band al sinds het prille begin, die samenviel met de periode waarin ik aan het onderzoeken was of ik mijn interesse in, en enthousiasme over de zwaardere muzieksoorten zou kunnen omzetten in woorden dan wel leesbare stukjes. Laat ik het er maar op houden dat Bodyfarm het verder heeft geschopt dan ik, al ben ik met plezier over metal blijven kletsen. Zo ook over diverse muzikale uitwerpselen van Bodyfarm.

Vanuit het schijnbare niets knalt Vic Records een heruitgave van die debuut-EP op CD. Alleen heet ie deze keer niet Bodyfarm, maar Into Battle, naar het intro van de EP. Deze heruitgave bevat dezelfde vijf nummers in een speelduur van iets meer dan 18 minuten. Into Battle is geremasterd door Ronnie Björnström (bekend als gitarist van een aantal Rogga Johansson-bands en als studio-technicus). Ook heeft de EP een nieuwe cover gekregen, deze keer van de hand van Mattias Frisk (Ghost, Maim, Miasmall). Het boekje bevat een interview met de band gedaan door Pim Blankenstein (Officium Triste, 11th Hour - tevens voormalig journalist voor Lords Of Metal). Voorwaar enige extraatjes ten opzichte van de eerste eigen beheer-release dus.

Over de muziek kan ik hier echter kort zijn, daar is op zich helemaal niks aan veranderd. De enorm groovende old school death metal heeft in de geremasterde versie wel net dat beetje peper in de reet gekregen dat de eerste versie in mijn beleving miste. Met de drie albums via Cyclone Empire heeft de Amersfoortse band zich stevig op de Europese old school death-kaart gezet; en duidelijke vooruitgang laten horen. Vooral het laatste album Battle Breed (2015) was een knaller wat mij betreft. Na deze korte terugblik naar het verleden kijk ik dus vooral met belangstelling uit naar de toekomst!

Thomas Wouters - gitaren, zang

Quint Meerbeek - drums

Harry van Breda - bas