Loading...

Bodyfarm - Malicious Ecstasy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-05-2024

Tracklist

01. Retaliate
02. Pervitin
03. Onward Doomsday
04. Gates of Malignancy
05. Dreadlord [live]
06. Unbroken [live]
07. The Swamp [live]
08. Charlatan Messiah [live]
09. The Dark Age [live]

Bodyfarm is al lang niet meer de band die ik in 2009 leerde kennen ten tijde van hun eerste EP en eerste optreden(s). Dit death metal-monster werd in dat jaar opgestart door Thomas (gitaar/vocals) en Quint (drums) als creatieve brein van de band. Helaas zijn beiden sinds een paar jaar niet meer onder ons. Het siert Bodyfarm - eigenlijk mede-bandlid van het eerste uur Bram Hilhorst - dat de band op geloofwaardige wijze tot op de dag van vandaag door kan gaan. Begin vorig jaar verscheen het - terecht! - goed ontvangen album Ultimate Abomination, waarop zanger/bassist Ralph (Radiathor, Dead Head) en drummer David (vooral bekend van veel vaderlandse black metalbands) de ondankbare taak hadden in de voetsporen van hun voorgangers te treden (bassist/gitarist Alex maakte al langer deel uit van de band). Wat mij betreft alle hulde daarvoor.

Omdat Bodyfarm in het voorjaar van 2024 opnieuw zou gaan touren vond de band dat daar ook nieuw materiaal bij hoorde. Voor een nieuwe langspeler was het na ruim een jaar veel te kort dag, maar een EP met vier nieuwe tracks zat er zeker in.Om toch met een volwaardige langspeler te komen, werd besloten om er dan maar vijf live opgenomen nummers aan toe te voegen (opgenomen op 14 maart 2023 in Krakow, Polen) zodat Malicious Ecstasy als volwaardig album in de markt gezet kon worden. Sowieso had de band in het vijftienjarig bestaan nog nooit live-materiaal uitgebracht, dus dat kon zeker geen kwaad.

Retaliate opent het bal, en daarin zijn direct zwartgeblakerde invloeden te herkennen. Maar wees gerust, de overheersende sound blijft toch echt trouw aan die goede oude jaren '90. Melodieuze leads, het betere hakkende stamp- en beuk-werk, kneiterstrakke drums en een ranzige putrochel bij wijze van 'zang'. Pervitin (pervitine is een pepmiddel, zeg maar een voorloper van crystal meth, waar in WO II volop mee geëxperimenteerd werd) doet z'n titel volop eer aan, en Onward Doomsday borduren in hetzelfde stramien voort, waarna Gates Of Malignancy een wat afwijkend geluid laat horen. Een lager tempo, maar zoveel meer dreiging. Vooral de eerste drie nummers sluiten goed aan op het voorgaande album, en maken duidelijk waar Bodyfarm anno nu voor staat.

Van de live-tracks vind ik het vooral heel leuk dat met 'slechts' vijf tracks alle vijf de Bodyfarm-albums aan bod komen. Gelukkig staat mijn persoonlijke favorietje Charlatan Messiah er ook tussen. Deze vijf nummers laten goed horen dat Bodyfarm ook als live-band volledig overtuigt. De genoemde tour is inmiddels voorbij, de live-registratie smaakt vooral naar meer wat mij betreft!

Ralph de Boer - Vocals, Bass

Bram Hilhorst - Guitars

Alex Seegers - Guitars

David Schermann - Drums