Loading...

Brimstone Coven - The Woes of a Mortal Earth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-10-2020

Tracklist

1. The Inferno
2. When The World Is Gone
3. Live With A Ghost
4. The Darker Half
5. Secrets of The Earth
6. Song of Whippoorwill

Even voorstellen: Brimstone Coven. Afkomstig uit het oosten van Ohio, werd de band in 2011 bedacht door zanger / gitarist / songwriter Corey Roth, al snel vergezeld door John Williams (zang), Andrew D'Cagna (bas) en Justin Wood (drums). Een EP met vijf nummers werd in 2012 in eigen beheer uitgebracht, gevolgd door nog een EP in 2013. In 2014 tekende de band een deal voor twee albums bij het veteraan-undergroundlabel Metal Blade Records. De eerste twee opnames werden opnieuw verpakt en onder Metal Blade uitgebracht als één album, gevolgd door het album Black Magic begin 2016.

2017 bleek vervolgens een overgangsjaar te zijn voor Brimstone Coven. De band nam afscheid van Metal Blade, evenals de originele zanger John en drummer Justin. Dave Trik sloot zich kort daarna aan om de drumtaken over te nemen en de band besloot collectief om als trio verder te gaan. Nieuwe nummers werden geschreven en het album What Was and What Shall Be werd in 2018 in eigen beheer uitgebracht. Fans reageerden zeer positief op de wijzigingen in de bezetting en op het nieuwe materiaal. Drie succesvolle tournees door de VS om het album te promoten volgden al snel, in de Noordoost-, Midwest- en Zuidelijke staten.

De rest van 2019 werd besteed aan het verfijnen van een nieuwe batch nummers en de band ging begin 2020 de studio in. Het resultaat zou Brimstone Coven's donkerst klinkende album tot nu toe worden: The Woes of a Mortal Earth. In het nieuwe jaar tekende het trio ook een nieuwe deal met het eerbiedwaardige label Ripple Music. In weerwil van de onheilspellende sfeer van hun nieuwe album, heeft de toekomst van Brimstone Coven er - ironisch beschouwd - nog nooit zo rooskleurig uitgezien. Ik maak pas met dit album kennis met deze Amerikaanse heavy rockband.

Kort door de bocht is op The Woes of a Mortal Earth vroege jaren '70-worship van de bovenste plank te horen. Daar steekt als vergelijking de naam Black Sabbath (en een beetje Deep Purple, zo doet The Inferno me denken aan een trage versie van Stormbringer) ver boven uit. Ik draai er niet omheen, het trio zelf gelukkig ook niet. Direct vanaf opener The Inferno (met cowbell! - ik kan mijn geluk niet op) is het duidelijk dat we te maken met die typische old school doom met een psychedelisch, occult tintje, gebracht in een atmosferisch (wat bedompt) vintage geluid. De galm op de zang is heerlijk nostalgisch, net als die meeslepende groove. Daarna is het trage, lome When The World Is Gone helemaal zen-doom; even wegdromen. Vergeleken hiermee was de opener een feestelijk deuntje.

Live With A Ghost vervolgt de opsomming aan herkenbare Sabbath-riffs, waarbij ik me constant zit af te vragen of ik het betreffende nummer echt al niet eerder heb gehoord. Nee dus, maar een vergelijkbare Sabbath-track is er zeker bij te bedenken. Dit is geen klacht of commentaar, gewoon een constatering. En inderdaad, origineel is het allemaal niet, maar wat luistert deze proto-doom verdomd lekker weg! Het wat vlottere en swingende The Darker Half is een uitzondering op de regel, en doet me eerder denken aan een kruising tussen Blue Oyster Cult en Thin Lizzy, waarbij de gitaarsolo een leuk extraatje is. Afsluiter Song of Whippoorwill is uiteraard weer een fraaie (behoorlijk trage) klaagzang, met een heerlijke melancholieke lading.

Met dit treffende slotakkoord komt er al weer een einde aan een mij iets te kort album. De zes tracks klokken tezamen zo'n 36 minuten, inderdaad de lengte van een klassieke langspeler uit de 'oertijd'. Ik had hier toch graag nog wel een of twee nummertjes meer willen horen. Dit is verrukkelijk luistervoer voor ouwe doom-rock-adepten! Het label is zo vriendelijk geweest om het hele album op youtube te knallen, dus ik zou zeggen: enjoy!

Corey Roth - Guitars, Vocals

Andrew D'Cagna - Bass, Vocals

Dave Trik - Drums