Loading...

Brutality - The Complete Demo Recordings 1987 - 1991

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-05-2021

Tracklist

01. Mausoleum of Infringing Evil
02. The Body Before Me
03. Hideous Mutation
04. Dimension Demented
05. Hell on Earth
06. Lust For Sex
07. Ignitics
08. My First Night
09. Narcoticous Addictous
10. Frozen Amputee
11. World War III
12. Lust For Sex [1988 demo version]
13. Ignitics [1988 demo version]
14. Hell on Earth [1988 demo version]

Brutality werd in 1986 opgericht onder de naam Abomination en bracht kort daarna hun eerste titelloze demo uit. In 1988 veranderden ze hun naam in Brutality en brachten ze hun tweede demo uit, die heel gemakkelijk ook maar Brutality werd genoemd. Op dat moment bestond de line-up van de band uit Larry Sapp op gitaar en zang, Jeff Acres op bas en zang en Jim Coker op drums. De derde demo van de band, Dimension Demented, werd opgenomen in 1990 en Don Gates deed mee op gitaar.

Metamorphosis was de vierde demo van de band, volgde in 1991, en verscheen via Wild Rags Records. Deze demo is opgenomen in de befaamde Morrisound Studios, Tampa, Florida met Jim Morris (Death, Morbid Angel, Cannibal Corpse). Dit was overigens ook de thuisbasis van Brutality; de conclusie dat we dus met een van de oudere death metalbands te maken hebben is daarmee gerechtvaardigd. Kort na die laatste demo tekende de band bij Nuclear Blast Records. In 1993 namen ze hun debuutalbum Screams Of Anguish op, nog gevolgd door When the Sky Turns Black (1994) en In Mourning (1996).

Daarna leidde de band een knipperlicht-bestaan, actief voor een paar jaar, maar net zo gemakkelijk een paar jaar zonder teken van leven. Uiteraard zijn daar gedurende die jaren ook veel bezettingswisselingen aan te pas gekomen. Door de jaren heen verschenen vooral compilaties van oud materiaal, maar in 2016 kwam Brutality opeens met een splinternieuw album: Sea of Ignorance. Evengoed bleek het voortbestaan van de band geen lang leven beschoren: sinds 2020 zijn ze weer uit elkaar.

Het heeft het vaderlandse Vic Records behaagd om Brutality weer eens voor het voetlicht te brengen middels het opnieuw uitbrengen van stokoud materiaal. Alleen begrijp ik daarbij de begeleidende info niet helemaal, dat geldt ook voor de titel van deze heruitgave. Onder de noemer The Complete Demo Recordings 1987 - 1991 claimt het label 42 nummers (inclusief live-opnames en de Abomination-demo uit 1987) op een dubbel-CD uit te brengen, die de titel waar zou maken. Echter telt mijn promo-exemplaar 14 titels, bestaande uit Metamorphosis (1991, drie tracks), Dimension Demented (1990, acht tracks) en drie oudere versies van nummers die ook op eerstgenoemde twee demo's staan. Ik neem maar aan dat deze promo geldt als teaser voor het uitgebreidere pakket.

De muziek die we krijgen voorgeschoteld bestaat grotendeels uit premature death metal, waarbij in de oudste nummers vooral nog een ouderwetse punk-vibe te horen is (Lust For Sex en Ignitics bijvoorbeeld). Die nummers zijn dan ook best kort, compact en rechttoe rechtaan beukwerk. Op de tracks van Metamorphosis horen we al een meer afwisselende aanpak, en vooral meer diepgang en (duistere) sfeer. Vooral dat laatste plaatst deze band in de klassieke Tampa / Florida death metal zoals we die later zouden gaan benoemen. Ach, ik vind het altijd leuk om de eerste schreden op het muzikale pad van een underground-klassieker terug te horen.

Larry Sapp - guitar, vocals

Jeff Acres - bass, vocals

Jim Coker - drums