Loading...

Caffas Rain - Impending Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-10-2020

Tracklist

01. Destroyer of Worlds
02. Forlorn, Forgotten and Forsaken
03. March Against Tyranny
04. Impending Death
05. Doomed
06. The Tormented
07. Nightmare
08. Plaguebringer
09. Whispers from Hell

Ik maakte kennis met de Enschedese metalband Caffas Rain toen ik ze begin 2017 zag spelen in het lokale jeugdhonk Plaza in Ermelo. Ik weet nog dat de band me toen aardig wist te verrassen. Heel eerlijk gezegd ben ik de band daarna wel weer uit het oog en oor verloren. Maar toen ik de promo voor hun eerste langspeler Impending Death onder ogen kreeg, gingen er wel meteen belletjes rinkelen. Helaas is de promo vanwege drukke tijden even blijven liggen (waarvoor excuses) maar de aandacht voor het album is niet minder terecht!

Want Caffas Rain heeft wat mij betreft een sterk en volwassen debuutalbum afgeleverd. In de basis zou ik hun muziek willen omschrijven als redelijk modern klinkende melodieuze death metal (van Scandinavische snit) met een groovende vibe. Voorzien van heerlijk donkere, grunt-achtige vocalen laat de metal van Caffas Rain je regelmatig naar het puntje van je stoel schuiven. Afwisseling en muzikale spanning zijn ruimschoots aanwezig, en zo af en toe wordt je op prettige wijze op het verkeerde been gezet.

Destroyer Of Worlds is nog een vrij generieke opener (net als titelnummer Impending Death trouwens) maar zodra Forlorn, Forgotten And Forsaken begint met z'n wat sinistere opening heb ik de oren gespitst. Het groovende vervolg doet wat denken aan midtempo groove-thrash a la latere Slayer, maar Caffas Rain weet daar een lekker pakkende twist aan te geven. Nadat het sinistere gitaar-stukje van het intro wordt herhaald gaat het nummer helemaal los met een verrassend vervolg. Nice, dat bedoel ik met op het verkeerde been zetten. Ook na het van Black Sabbath geleende Children Of The Grave-begin van March Against Tyranny gaat dat nummer echt een hele andere kant op (al komt dat stuk wel weer terug).

Met zo'n titel zal het niet verbazen dat Doomed een traag en onheilspellend intro laat horen, maar daarna trekt de muziek lekker door. Opzwepend, tot felle blasts aan toe, maar (ik zou bijna zeggen uiteraard) ook voorzien van een melodieuze passage met fraai gitaarwerk, is dit een nummer met veel dynamiek en min of meer onverwachte wendingen, dat dus echt alle kanten op schiet. Wat mij betreft een van de beste nummers van het album. The Tormented beukt daarna op vertrouwde wijze verder; even wat minder pretenties. Met Nightmare mogen de voetjes weer van de vloer. Het bijna swingende tempo lijkt haast wel wat onwennig voor metal, maar daar heeft deze band natuurlijk schijt aan; het past hier prima.

Met Whispers From Hell krijgt Impending Death het slotakkoord dat het verdient. Afwisselend, sterke (donkere) atmosfeer en de inmiddels niet meer zo verrassende wisselwerking tussen pakkende groove en stevig beukwerk. Zoals ik al schreef: Impending Death is een volwassen debuutalbum, waar Caffas Rain uitstekend mee voor de dag kan komen. De band is weliswaar niet vies van de gebaande paden, maar zet stiekem zo af en toe op speelse wijze een wegwijzertje om, zodat de achtervolger (de luisteraar) verrast wordt. Dat maakt van Impending Death een interessant album.

Jimmy de Visser - Guitars, vocals

Kay Meupelenberg - Vocals

Pim Weierink - Drums

Rory Verkleij - Bass