Loading...

Live-verslag Veluwe Metalfest, 11-02-17, JC Plaza, Ermelo

Gepost in Specials door Chris van der Aa op 12-02-2017

In het altijd sfeervolle jongerencentrum Plaza in Ermelo vond op zaterdagavond 11 februari weer eens een metalfeestje plaats, deze keer onder de noemer Veluwe Metalfest. Maar liefst vier bands hebben de winterse omstandigheden getrotseerd om het lokale publiek te vermaken.

Ook ik had last van genoemde weersomstandigheden, dus ik kwam pas binnen tegen de tijd dat opener Hateflag aan z'n laatste nummers bezig was. Nou had ik deze thrash-coverband uit Deventer en omgeving al wel vaker aan het werk gezien, dus verrassingen had ik ook niet verwacht. Wat me wel nog altijd opvalt is de wat onzeker ogende performance van front'dame' Janienke. Hoewel deze voormalige barbie-girl al wat jaartjes meeloopt in de scene, en haar rauwe zang er zeker mag wezen, ziet ze er op het podium soms wat onbeholpen uit, alsof ze zich niet op haar plaats voelt. Hateflag zal waarschijnlijk nooit de strakste band op aarde worden, maar het enthousiasme maakt een hoop goed.

Als tweede was Caffas Rain uit Enschede aan de beurt. Collega Marc was medio 2016 zeer goed te spreken over de eerste EP "Yersenia Pestis" van deze nog jonge band. Ook op het podium kon de op Zweedse leest geschoeide melodeath, afgewisseld met een meer groovende metal-stijl, mij zeker bekoren. Helaas heb ik de titels van de diverse tracks niet onthouden, maar van genoemde EP kwamen zeker nummers voorbij. De geluidsman van dienst vond het blijkbaar nodig om de zang te voorzien van een fikse dosis galm, waardoor veel van de vocalen op een gegeven moment op elkaar begonnen te lijken. Jammer. Buiten dat kwam de muziek van deze Tukkers zeker goed uit de verf. Ik was in elk geval positief verrast!

Hierna was het de beurt aan de old school death van het Emmeloordse Engraved. Ook dit lijkt een nieuwe band, maar stiekem is dit gewoon de opvolger van Deathrage en Monism. Met aan het roer de onvermoeibare frontman Marcel Tjepkema weet ook deze band van geen ophouden. Over zangprestatie en performance zullen de meningen mogelijk verschillen, aan enthousiasme is nooit gebrek. De muzikanten die hem tegenwoordig vergezellen weten van wanten, en zo worden de tracks van EP "Brainbasher" op prettige wijze de zaal ingeslingerd. Vanaf opener "Violent Asphyxiation" is het meteen beuken geblazen, en afgewisseld met een gezonde portie thrash razen, grooven en rammen de mannen onvermoeibaar door. Deze herkenbare muziekstijl staat garant voor een feestje.

Buiten sneeuwde het de hele avond, binnen werden we uiteindelijk getrakteerd op "Toxic Rain". Als afsluiter van de avond was het heropgerichte Radiathor gestrikt. Na de eerste reünie-optredens vorig jaar rommelde het in de bandline-up, maar oudgediende Walter Tjwa heeft nu de juiste mannen om zich heen verzameld, als ik af ga op dit optreden. Met bassist/brulboei Ralph de Boer, tweede gitarist Mathijs van de Sande en vooral drummer Marco de Groot staat er een retestrakke band op het podium. In deze samenstelling was dit pas het tweede optreden, maar dat zou je zeker niet zeggen!

Het zijn vooral de nummers van de oude demo's uit 1990 en 1991 waarop het publiek vanavond getrakteerd wordt. Aangevuld met een tweetal covers, Slaves Of Pain (een oudje van Sepultura) en de Death-kraker Spiritual Healing (dank je wel Ralph!) overtuigt de band elk moment van hun optreden. Ook werd een nieuw nummer gespeeld, het Slayeriaanse "Infinate Hate", en dat belooft wat mij betreft veel voor het aanstaande nieuwe album waar de heren binnenkort mee aan de slag gaan. De old school hyperactieve en enorm agressieve thrash wordt door Radiathor met enorme energie en passie gebracht, de maniakale performance van frontman Ralph (geschreeuw en gekrijs, een enorm expressieve kop) past hier perfect bij. Deze trip terug in de tijd smaakt naar meer!

Al met al hadden de thuisblijvers wat mij betreft ongelijk, ik heb genoten van een paar gevarieerde en veelbelovende bands. Opnieuw de weersomstandigheden trotserend was de weg naar huis een spannende, maar met de furieuze muziek nog nadreunend in het hoofd voelde ik me ongenaakbaar. Graag meer van dit soort positieve bandavondjes in ouwe vertrouwde jeugdhonken!

Caffas Rain [NL], Engraved [NL], Hateflag [NL], j.c. Plaza [NL], Radiathor [NL]