Loading...

Carnal Garden / Humanity Delete - Anthems Of Doom / Lethal Onslaught

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-08-2018

Tracklist

Humanity Delete
01. Bone Hammer
02. Lairhunter II
03. Fangs of the Wulf
04. Hooftrampled Skulls
Carnal Garden
05. Lethal Onslaught
06. Aeonic Slumber
07. Enemy Territory
08. Prima Materia

Humanity Delete werd oorspronkelijk in 2003 opgericht en er werd een demo opgenomen maar nooit uitgebracht. In plaats daarvan slokte Ribspreader de tijd op van Rogga Johansson, en Humanity Delete werd jarenlang op ijs gelegd. In 2012 was er een idee om de band opnieuw tot leven te wekken en uiteindelijk de demo-opnames vrij te geven. In plaats van alleen de oude dingen uit te brengen, werd een volledig album geschreven en uitgegeven met de titel Never Ending Nightmares. Nog een paar jaar gingen voorbij en langzaam werd er weer een album uitgebracht. Deze keer nog lelijker en agressiever dan ooit tevoren, was Fuck Forever World (2016) de tweede poging met veel goede recensies.

De vier tracks die Johansson aan deze split bijdraagt zijn gebundeld onder de titel Anthems Of Doom. Conceptueel lijkt me dat in orde, maar in puur muzikaal opzicht word je daarmee wel een beetje op het verkeerde been gezet. Humanity Delete is een van de oudste bands/projecten van Johansson, en dat hoor je terug in de muziek. Dit is de puurste vorm van old school death; niet extreem, juist behoorlijk pakkend, en staat bol van de grooves en polka's.

De eerste twee tracks Bone Hammer en Lairhunter II nodigen zo uit tot meeswingen dat je bijna vergeet dat je naar metal zit te luisteren. Natuurlijk, de riffs en het uit duizenden herkenbare buzzsaw gitaargeluid leggen onmiskenbaar de basis, maar de invulling van de tracks klinkt me bij vlagen wel erg melodieus in de oortjes. Al blijft Rogga's stemgeluid ten alle tijden boosaardig. Ook de productie vind ik behoorlijk gladjes; Johansson heeft met latere bands zeker ruigere muziek gebracht, dat maakt dit juist wel leuk om te horen.

Carnal Garden werd opgericht rond het jaar 2012 door John "Weedow" Dafopoulos (Pigskinner, Puter Deus) om de pest in 2015 te verspreiden nadat Kostas Analytis (Abyssus, Cryptic Realms, Soulskinner) zich bij de band had aangesloten. Carnal Garden is een death metal band gericht op de zware kant. De debuut-EP On The Final Day van de band werd op 4 december 2015 in digitale vorm uitgebracht. Met de hulp van Eclectic Productions en Dimitris Miglis achter de drumkit (Blessed By Perversion, Order Of The Ebon Hand) werd minder dan twee jaar later het debuutalbum Where They Are Silent onthuld met tien tracks van solide old school death metal.

De old school death van Carnal Garden klinkt hierna een stuk rauwer. Hun bijdrage heet Lethal Onslaught, en bevat eveneens vier korte, beukende tracks. De muzikale basis van de death metal is hetzelfde als de vier voorgaande nummers, maar de uitvoering klinkt me een stuk primitiever in de oren. Eigenlijk zou je niet verwachten dat dit in 2018 gemaakt is, maar dat is toch echt wel het geval. Juist dat authentieke geluid, met nog een beetje die crust-attitude er in, zorgt er voor dat je goed kunt horen waar deze vorm van death metal vandaan komt.

Opvallend genoeg laten de nummers van Carnal Garden een stuk meer afwisseling horen dan die van Humanity Delete, die laatste is toch meer van dik hout zaagt men planken. Het Griekse trio laat heerlijk slepende, soms zelfs bijna doomy stukken de sneltreinvaart doorbreken (Aeonic Slumber) zodat je nieuwsgierig blijft luisteren naar wat komen gaat. Iets dat Johansson juist later meer is gaan doen.

Alles bij elkaar vind ik Anthems Of Doom / Lethal Onslaught interessant voer voor old school death liefhebbers. De klassieke stijl wordt eer aangedaan, en beide bands leveren in mijn beleving kwaliteit. Ok, je krijgt niet al te originele muziek voorgeschoteld, maar wel twee bands die hun liefde voor deze stijl omarmen. Die eerlijkheid hoor je er aan af en dat vind ik ook wat waard.

Humanity Delete

Rogga Johansson - All vocals and instruments

Carnal Garden

John "Weedow" Dafopoulos - Guitars, Bass

Kostas Analytis - Vocals

Dimitris Miglis - Drums