Loading...

Celesterre - Earth pt. I

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-08-2020

Tracklist

01. Oceans
02. Islands
03. Grasslands
04. Cities
05. Forests

Celesterre is afkomstig uit de regio Den Haag, en actief sinds 2010. In die afgelopen tien jaar kwam de band tot nu toe met een demo (Celesterre, 2012), EP A Blooming Spring (2014) en full-length album The Wild (2017). De band is voornemens daar een langspeler aan toe te voegen, met als titel Earth. Nu is er alvast het eerste gedeelte met vijf nummers: Earth pt. 1. Celesterre wilde niet langer wachten om de eerste nummers naar buiten te brengen, en doet dat in eigen beheer digitaal. Later zal dit gedeelte worden samengevoegd met de overige tracks (die op de rol staan voor volgend jaar) om tot een (hopelijk ook fysiek uit te brengen) volledig album te komen. Overigens is dit pas mijn kennismaking met deze band.

In de basis is hun muziek samen te vatten als epische metal, waarin invloeden te horen zijn van uiteenlopende subgenres als klassieke heavy en power metal, maar ook doom en melodieuze black (opener Oceans, vleugjes Islands) met een pagan-achtige insteek. Dat is behoorlijk breed dus, dat blijkt dan ook een pluspunt aan deze EP vind ik. De metal van Celesterre ervaar ik zelf als behoorlijk vertellend, verhalend, neem daarvoor bijvoorbeeld Grasslands maar eens. De natuur in allerlei facetten vormt dan ook het landschap (nu eens een keer letterlijk!) waarin de muzikale wereld van deze band zich volledig afspeelt; de songtitels spreken boekdelen wat dat betreft.

Zanger en gitarist Wouter Klinkenberg is dan ook te beschouwen als de evil / metal evenknie van David Attenborough. Met zijn ietwat rauwe, maar vooral dramatisch ingestelde en melodieuze zang, schreeuwt hij over de evolutie van inheemse diersoorten op verlaten eilanden of over kuddes gazellen die proberen te overleven op de graslanden. Met dergelijke teksten zou het niet als een verrassing moeten komen dat de betekenis van het zelf gecreëerde woord Celesterre iets betekent als "de aarde in al haar pracht". Deze EP zou een fraaie soundtrack kunnen zijn bij diverse natuurdocumentaires, bedenk ik me met een knipoog.

Dat we er in Cities als mensheid stevig van langs krijgen is niet meer dan logisch, en wordt dan ook heftig vormgegeven door middel van samples en industrial geluiden. Celesterre blijkt in muzikaal opzicht echt van alle markten thuis, dat vind ik echt sterk aan deze band. Vervolgens geeft het bezingen van weids bosgebied weer aanleiding tot mijmeringen over hoe fraai de natuur kan zijn, en tegelijk hoe belangrijk voor ons als mensheid.

De serieus te nemen thematiek buiten beschouwing gelaten vind ik dat Celesterre met Earth pt. 1 een behoorlijk pakkende EP heeft afgeleverd. Deze muziek spreekt me echt enorm aan, en laat vooral de afwisseling tussen "ruige" metal en catchy elementen (de aaahaaa-meezingstukjes in Islands bijvoorbeeld) goed naar voren komen. Diverse nummers worden nog opgesierd met hele fraaie gitaarsolo's, zodat ook in dat "typische" metal-aspect voorzien wordt. Al met al een compleet plaatje dus. Ik kijk - na een poosje van deze deel 1 te hebben genoten - dan ook echt uit naar het vervolg!

Wouter Klinkenberg - vocals, guitars, mellotrons

Lorenzo Mulsch - bass, vocals

Dave González - drums, vocals

M - vocals