Loading...

Chasing Embers - Beckoning Call

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-12-2019

Tracklist

01. Beckoning Call
02. Desires and Fears
03. Spiritual
04. High Stakes
05. Carnage
06. Silent House
07. Drown With Me
08. Last Night Tonight
09. The Moonman

Een metalband uit Oekraïne met een zangeres aan het roer, en nee, het is niet Jinjer. Chasing Ember is (nog) niet zo bekend, volgens mij is Beckoning Call hun debuutalbum. het is me niet duidelijk wanneer de band precies is opgericht, maar de zaken werden serieus aangepakt met het toetreden van zangeres July Tallina. Chasing Embers is overigens opgestart door drummer Vladyslav Pospolitak, hij is ook verantwoordelijk voor het gros van de composities en de teksten. In 2017 verscheen al wel een single Badtrip, maar die heeft de band geen naamsbekendheid gebracht. Daar moet Beckoning Call voor gaan zorgen, en na beluistering van het album verwacht ik eigenlijk dat dat best goed moet gaan komen.

Muzikale vergelijkingen zijn er bij vlagen met de landgenoten; Chasing Embers stort zich weliswaar op een wat melodieuzere vorm van metal, maar met name de moderne, groovy aanpak laat wel overeenkomsten horen. Bij albumopener en titelnummer Beckoning Call moest ik (pas na het intro) in eerste instantie denken aan nu metal. Zeker op het moment dat zangeres July Tallina invalt gaan de gedachten naar Evanescence. Verder luisterend naar nummers als Spiritual, het stampende High Stakes en semi-ballade Carnage kan ik niet meer om die vergelijking heen. Die nu metal-aanpak blijft dus wel een beetje hangen, de muziek van Chasing Embers omschrijven als een kruisbestuiving tussen Evanescence en Jinjer vind ik zelf nog niet eens zo'n gekke gedachte.

Toch laat de band ook nog wel wat andere invloeden horen, waarbij vooral een licht-oriëntaalse touch me opvalt. Eigenlijk al vanaf het begin (Beckoning Call) in de vocalen, maar bijvoorbeeld ook het gitaarwerk van Spiritual. het blijkt een invloed die zo heel af en toe en heel subtiel de kop opsteekt. Verder is er natuurlijk niet te ontkomen aan aspecten van klassieke rock- en metal-invloeden (Desires And Fears, Last Night Tonight). Vooral afsluiter The Moonman doet behoorlijk traditioneel aan, maar is wel een lekker swingende track!

Pluspunten van Chasing Embers vind ik de prettig in het gehoor liggende, afwisselende zang van July (ik begrijp waarom de band pas goed van start ging met haar komst) en het sterke, gevarieerde drumwerk. Dat laatste geeft de band wel wat eigens, want het klinkt mij niet als alledaagse metal in de oren. Daarentegen komt het gitaarwerk er wat bekaaid van af. De riffs zijn prima, er wordt adequaat gespeeld, maar het spettert nergens. Ik denk dat een beetje meer kracht, een punch in de vorm van een sterke solo of zo, het gitaarwerk wel goed zou doen. De nadruk ligt juist op de songs, die zijn dan ook pakkend genoeg. Ik verwacht dan ook dat Chasing Embers z'n weg in het metal-landschap wel zal vinden, ze verdienen een plek.

Vladyslav Pospolitak - drums

Alexey Hrankyn - gitaar

July Tallina - zang

Oleksandr Zahorulia - gitaar

Vladyslav Kachanovskyi - bas