Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Chigurh - The Struggle

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-06-2017

Tracklist

01. Not Like You
02. Envy
03. Chigurh
04. Payback

Chigurh is een metalband van eigen bodem, uit de omgeving van Waalwijk vermoed ik, die met The Struggle z'n eerste wapenfeit presenteert. De band blijkt al opgericht in 2012, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had. The Struggle komt trouwens uit via Into The Limelight Records, waarbij de titel al aangeeft dat de EP na de nodige strubbelingen tot stand is gekomen.

Het Brabantse vijftal laat hierop een soort van lichtvoetige metal horen, die eigenlijk dwars tegen allerlei trends in gaat. Lijkt het motto tegenwoordig steeds maar lager en zwaarder te zijn, Chigurh houdt het bij compacte liedjes, een toegankelijk geluid dat met regelmaat tegen rock aan schuurt, cleane vrouwelijke zang en een heldere productie.

Opener Not Like You klinkt zo losjes en een beetje 'metal-light' dat ik niet zo goed weet wat ik met Chigurh aan moet. Gaandeweg de EP komt dat wel goed, want ik heb hier wel degelijk met een metalband te maken, al klinkt het 'anders'. Het duurt even voordat ik in de gaten heb wat ik hier nu zo bijzonder aan vind. Ik denk dat ik het het best als volgt kan omschrijven: Chigurh maakt metal-muziek, maar dan met een rock-geluid. Hierdoor mis ik de power in het geluid dat metal juist zo kenmerkt.

Het is dus even wennen, maar evengoed zet deze band hier vier interessante nummers neer. Envy vind ik net wat te cheesy, maar Not Like You en Payback (met sterke gitaarsolo's!) laten lekkere heavy metal horen, en Chigurh (het nummer dus) groovet en swingt dat het een lieve lust is. Zo laat de band ook direct horen veelzijdige liedjes te kunnen schrijven, en zich niet wil laten vangen in een hokje.

Vier nummers lijkt wat weinig voor een kennismaking, maar Chigurh laat hier al veel van zichzelf horen. De muziek lijkt me niet geschikt voor de jongere of moderne metalfan, de muziek neigt eerder naar old school heavy rock en klassieke metal. Haak niet af bij de eerste luisterbeurt, maar geef het geluid even een kans!

Friek de Beer - zang

Eddy Persijn - gitaar

Berry de Klein - gitaar

Marco van der Schans - bas

Arjan van Beurden - drums