Loading...

Coilguns - Shunners​/​Burrows

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-12-2021

Tracklist

01. Shunners​
02. ​Burrows

Het Zwitserse Coilguns is al een jaar of tien een onvervalst uithangbord voor de 'do it yourself' manier van aanpakken. Gevormd door drie voormalige leden van de progressieve metalband The Ocean (in de jaren 2009-2013), heeft de band - inmiddels gegroeid tot viertal - een drietal langspelers en wat splitbijdragen op de markt geslingerd.

De band werkt momenteel aan hun vierde volledige album en heeft besloten een paar nummers van de opname-sessies te delen in de vorm van een twee-track EP genaamd Shunners/Burrows. Het hele ding duurt slechts acht en een halve minuut, maar het maakt de korte speelduur goed met wreedheid en urgentie in overvloed.

In muzikaal opzicht rijgt Coilguns allerlei invloeden aan elkaar, zolang het maar experimenteel en progressief is. Hun geluid heeft altijd wel die hardcore, sludgy inslag, met vooral sterke elementen van mathcore en noise. Zoals bij alle Coilguns releases is ook deze nieuwe single live opgenomen, rauw, ongepolijst. Beide nummers barsten van het soort energie dat alleen kan komen door een band bij elkaar in een ruimte te krijgen (corona-proof natuurlijk). De poging om de live-ervaring te evenaren komt daarmee prima uit de verf wat mij betreft.

Shunners is de langere en meer dynamische van de twee tracks. Het begint met een moedeloos zware mix van traag bewegende riffs, stuwende toms en halfgesproken zang van frontman Louis Jucker. Gaandeweg drukt zijn geschreeuw een stevig stempel op deze muziek, het chaotische karakter benadrukkend. Daarna is Burrows meer een rechttoe rechtaan beuker, maar nog altijd gegoten in de vertrouwde onconventionele aanpak.

Shunners/Burrows zal ongetwijfeld een solide voorproefje voor het aanstaande nieuwe album zijn. Mijn stijl is het niet, hoewel de sludgy aanpak me al beter bevalt vergeleken met de meer pure hard- en mathcore-aanpak van voorheen. De muziek van Coilguns is nooit echt chaotisch, steekt juist slim in elkaar, en moet het oppervlakkig gezien vooral hebben van energie, agressie. De live-essentie is op deze twee nieuwe nummers zeer goed te horen, dat is zeer belangrijk bij Coilguns.

Luc Hess - Drums

Louis Jucker - Vocals

Kevin Galland - Bass, Keys

Jona Nido - Guitars