Loading...

ColdCell - Those

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-01-2018

Tracklist

01. Growing Girth
02. Entity I
03. Seize The Whole
04. Tainted Thoughts
05. Sleep of Reason
06. Entity II
07. Drought In The Heart
08. Heritage

Coldcell is een extreme metalband met leden uit diverse landen (Duitsland, IJsland) met Zwitserland als thuisbasis. Opgericht in 2012 debuteerde de band in 2013 met Generation Abomination, in 2015 opgevolgd door Lowlife. Ik maak nu pas kennis met deze band, middels het meest recente album Those, dat in november vorig jaar verscheen.

De muziek die dit vijftal voortbrengt zou ik omschrijven als zeer atmosferische, sfeervolle black metal, waarbij ook ruimte is voor invloeden uit andere (extreme) metalen genres. Zoals bij wel meer moderne black metalbands komt er een potje doom bij kijken, ook horen we fragmenten van klassiekere metal. Daarnaast horen we ook de nodige ingetogen stukken, die enorm aan de sfeer bijdragen. Toch weet ColdCell ook stevig van blasten, zodat een erg dynamische geheel ontstaat (luister maar eens naar zeer afwisselende tracks als Seize The Whole en vooral Sleep Of Reasons).

Dit is nou net van die enorm zwartgallige, zo sfeervolle, bijna dromerige extreme metal waar ik zo van hou. Vandaar dat de vergelijking met doom niet zo'n rare is, in de langzame stukken dan toch. Maar zelfs in vol blast-ornaat is er nog een laagje van die zweverigheid, iets hypnotiserends, te horen. Het einde van het net al genoemde Sleep Of Reasons is daar denk ik een goed voorbeeld van. Of neem het lange Tainted Thoughts, dat speelt met verschillende tempo's die bijna door elkaar lijken te lopen. Een aangenaam luister-avontuurtje.

Er zijn wel meer bands - vooral de Belgische scene heb ik er wel eens om geroemd volgens mij - die een mij zeer aansprekende, doomy stijl van black metal hanteren. Ook sluit de muziek wel aan bij postrock/metal; liefhebbers daarvan zouden ColdCell ook gerust eens kunnen checken. Ik neem aan dat black-puristen ColdCell links laten liggen, wat voor mij dan vaak een aanleiding is om de nieuwsgierigheid te laten opwekken.

Those blijkt voor mij een prettige verrassing. Het is geen muziek die makkelijk wegluistert - uiteraard - maar het afpellen van de verschillende laagjes is een aangename bezigheid. Ik word beloond met een enorm sfeervol album waarin meer dan genoeg gebeurt om de luisteraar even bezig te houden. Dat bezighouden geldt trouwens ook voor de enorm fraai vormgegeven digipack waarin het album verschijnt. Al met al een aanrader dus!

S - Zang

Ath - Gitaar

In - Bas, toetsen, zang

AW - Drums

W4 - Gitaar, zang