Loading...

Conquest Icon - Empire of the Worm

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-05-2020

Tracklist

01. Vermin
02. Sacrificial Circle
03. Deathlike Shadows Rising
04. Unholy Death Metal
05. Empire of the Worm
06. Toward Darkness
07. Behold the Flames of Hell
08. Pilgrim of Doom
09. Crown the Beast
10. Here and Beyond

Polen staat er om bekend dat het een grote verzameling aan prima extreme metal-acts herbergt. De underground puilt uit van bands die vooral de black / death-hybride hoog in het vaandel hebben staan. Eentje daarvan die de kop opsteekt is Conquest Icon, een band die in 2010 debuteerde met het album Hellspire. Dat het bestaan van een extreme metalband in Polen geen stabiele is, mag blijken uit de verdere release-loopbaan van deze band, want in 2013 verscheen nog EP We Are the Ancients; voor de rest bleef niets over dan oorverdovende stilte. Tot maart van dit jaar, toen de tweede langspeler Empire Of The Worm vanuit onbekende diepten op het aardoppervlak werd losgelaten.

Zoals verwacht musiceert Conquest Icon niet op meest subtiele wijze. Een muur van geluid, veroorzaakt door ziedende riffs, woest getrommel en onaards gerochel, verpakt in niet de meest verfijnde productie, bepalen de verrotte atmosfeer. Het is maar goed dat er niet constant op volle snelheid gespeeld wordt, want dan was de boel niet meer te volgen denk ik. Weliswaar vliegen blasts je om de oren (opener Vermin) maar geregeld wordt halt gehouden voor een zwaar stukje middentempo, zoals Sacrificial Circle daarna goed laat horen. Lekker voor de beluisterbaarheid en de afwisseling, bovendien zijn juist die stukken onmisbaar voor de dreigende atmosfeer.

Deathlike Shadows Rising hanteert vervolgens een sombere, bijna op doom metal geïnspireerde benadering, die zorgt voor een nummer dat in het intro hypnotiserend is, maar al snel ontploft in een uitbarsting van beestachtige, zwartgeblakerde death metal. Al keren ook hier (weliswaar heel kort) de dreigende midtempo passages weer terug. Daarna is het vol gas vooruit richting Toward Darkness, waarschijnlijk wel het meest agressieve nummer op de plaat. In het begin van Behold the Flames of Hell lijkt daarna even een momentje van bezinning te komen, maar niets is minder waar: de blasts en riffs vliegen je gelijk weer om de oren. Wel horen we hier at stiekem verstopte gitaarleads die een heel klein beetje neigen naar iets als melodie. Maar laten we dat vooral niet overdrijven.

Het trucje van een doomy begin wordt nog een keer van stal gehaald met Crown The Beast, al krijgt de aanpak deze keer een wat langer vervolg. Ik vind het een van de fijnere nummers van het album, juist doordat het bij momenten wat afwijkt van de rest. Here And Beyond is een ronduit smerige afsluiter, dichtgetimmerd, en voorzien van de meest onderaardse putrochel tot nu toe. Qua compositie nogal eentonig, waardoor ik een beetje met een onbevredigend gevoel achterblijf.

Toch is mijn voornaamste indruk van Conquest Icon een positieve. Weliswaar doet de band geen enkele moeite om de platgetreden paden van het oudschoolse metaal te vermijden, juist de authentieke uitvoering en de geboden variatie vind ik de pluspunten. Hoewel kwaliteit onbetwist aanwezig is, begrijp ik wel hoe het kan dat zo'n band zich maar met moeite aan de underground kan ontworstelen. Niet alleen bevindt het rijk van de worm zich natuurlijk ondergronds, maar de muziek zelf is niet zo bijzonder dat de fans er onmiddellijk voor in de rij te gaan staan.

Ronve - Vocals

Andy Blakk - Guitars, Vocals

Major - Guitars

Blast! - Bass

Imp - Drums