Loading...

Construct Of Lethe - A Kindness Dealt In Venom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-06-2024

Tracklist

01. Artifice
02. Bete Noir
03. Contempt
04. Denial in Abstraction
05. Flickering
06. I am the Lionkiller
07. Labyrinthine Terror
08. Monument to Failure
09. Paroxysm as Pragmatism
10. Raw Nerve, Iron Will
11. Sacrosanct
12. Tension - There is Nothing for You Here

Construct Of Lethe is afkomstig uit de Verenigde Staten, bestaat sinds 2016, en komt op de dag dat de zomer begint met hun derde album A Kindness Dealt In Venom. Het is mijn kennismaking met deze brute, en toch technisch zeer onderlegde en gevarieerde death metal-band.

Met A Kindness Dealt In Venom heeft Construct Of Lethe een zeer persoonlijk, autobiografisch conceptalbum gemaakt over suïcidale depressie, dat bedoeld is om naadloos als één nummer te beluisteren. Ze hebben op dit album de death metal-grenzen overstegen om het soort expressie te bereiken dat een breed scala aan emoties omvat. Om dat te bereiken hebben ze invloeden van andere stijlen geleend, zoals industrial, black en doom metal, maar ook drone /ambient, en wat niet meer. Zelfs synthesizers en elektronica zijn ingezet om het doel te bereiken.

Het album doorkruist verschillende dimensies en blijft tegelijkertijd coherent en samenhangend, waarbij de schrijfwijze altijd intuïtief, natuurlijk en nooit geforceerd overkomt. Terwijl de strijd voortduurt en de innerlijke stem in het reine komt met het aanhoudende leven, kun je de golvende hoogte- en dieptepunten ervaren via de muziek, en vaker wel dan niet, na momenten van somberheid, is er een epische, louterende uitkomst alsof je bij wijze van spreken bij een openbaring aanwezig bent.

Een compositie als Bete Noir laat goed horen waar deze band allemaal toe in staat is. Tegelijk is het opvallend dat er vooral kortere tracks te horen zijn, die stuk voor stuk compleet, met kop en staart, overtuigen of zelfs overrompelen. Ook zijn er meer opbeurende fragmenten, vol met de Morbid Angel-achtige riffs, samen met de stroom aan leads die de band door de jaren heen heeft geperfectioneerd. Al met al is het een rijk, gevarieerd en zeer eigen album dat geheel op eigen waarden behandeld mag worden. A Kindness Dealt In Venom is vooral dat ervaren mag worden.

Kishor Haulenbeek - Vocals

Tony Petrocelly - Guitar, bass, synth

Patrick Bonvin - Guitar

Kevin Paradis - Drums, percussion