Loading...

Cowboys & Aliens - Horses of Rebellion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-04-2019

Tracklist

01. Soaking
02. Still in the Shade
03. Two Time a Man
04. Sheep Bloody Sheep
05. Take a Good Look Around
06. Horses of Rebellion
07. Morning Again
08. Hollow
09. Refuse
10. Walk a Mile in my Shoes
11. Splendid Isolation

Cowboys & Aliens is een heavy rockband uit België die al een eerste leven leidde in de jaren 1996 - 2006; in die periode werden vier albums uitgebracht. In 2011 kwam de band weer bij elkaar, en sindsdien werden reeds twee EPs uitgebracht. Tot een nieuwe langspeler kwam het nog niet, tot in februari van dit jaar Horses of Rebellion het levenslicht zag.

Deze Belgische band musiceert naar mijn idee in een richting die je juist in dat land niet zo heel veel tegenkomt. Zelf afficheren ze zich als heavy riffin' rock, maar ook stoner. Dat is precies wat we hier te horen krijgen: zware rock, voorzien van grooves en emotie, zowel opzwepend als met beleving. Dat men niet zo goed raad weet met een label voor de band mag ook blijken uit de uiteenlopende lijst van acts waar Cowboys & Aliens al voor opende: Queens Of The Stone Age in de AB, Soulfly in De Vooruit, Danzig in Tilburg, Deep Purple in Vorst Nationaal, en Monster Magnet in de gehele Benelux. Laten we het er op houden dat de band een behoorlijk breed spectrum van het ruime begrip rockmuziek bestrijkt.

Naast al deze live gebeurtenissen heeft de band natuurlijk al fikse ervaring opgedaan in de eerste periode. Het is dan ook goed te horen dat we hier te maken met muzikanten die van wanten weten. Zowel compositorisch als muziektechnisch kloppen de nummers. Intiem waar het kan, ruig waar het moet, maar vrijwel altijd met oor voor groove en melodie. Met deze afwisseling als voornaamste wapen weet de band met gemak de gehele speelduur te blijven boeien.

Nog een pluspunt voor deze muziek vind ik de inzet van cleane zang. Geen hedendaags geschreeuw of andere overstuurde onzin waar zo veel 'moderne' bands zich aan bezondigen, nee gewoon heldere, krachtige vocalen, die de muziek een goede naturel vibe meegeeft. Door de rauwheid heeft de rockmuziek soms ook wel een beetje een grungy feel (Take a Good Look Around) maar dat vind ik in dit geval geen bezwaar.

Zonder muzikale bakens te verzetten of tot vernieuwende inzichten te leiden overtuigt Cowboys & Aliens met deze langspeler. Horses of Rebellion onderzoekt de diversiteit binnen de rockmuziek, de band maakt daar z'n eigen brouwsel van. Een geslaagd project wat mij betreft, want ik mag graag naar dit soort eigenzinnige rock luisteren; mits de combinatie heavy, groove, pakkendheid en emotie aanwezig is. Niks mis mee!

John Pollentier - gitaar

Peter Gaelens - drums

Tom Neirynck - basgitaar

Henk Vanhee - zang