Loading...

Crawl - Rituals

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-09-2018

Tracklist

1. Reject The Cross
2. Breathing Violence
3. The Stench
4. Black Ritual
5. Trail of Traitors
6. Sentenced To Rot
7. Cowards
8. Suffer
9. Coven Of Servants

Ik moet me wel heel erg vergissen wil het Zweedse Crawl zich niet vernoemd hebben naar de gelijknamige EP van Entombed uit 1991. Hun muziek klinkt namelijk nadrukkelijk als een ode aan oude helden, naast Entombed mag je daarbij ook denken aan bands als Dismember, Paganizer en Master; dat doe ik tenminste wel. Na een demo en een EP in 2015 is het nu dan eindelijk tijd voor het debuutalbum.

Op Rituals rost Crawl er in 25 minuten negen tracks doorheen, die doorspekt zijn met de klassieke invloeden. De punk/crust/death metal-mix laat alle vertrouwde elementen horen, zoals daar zijn het d-beat- drumwerk en het Boss HM-2-pedaal voor de vettige distortion. Denk daar nog een rafelige putgrunt bij, dat alles verpakt in tracks die - op afsluiter Coven Of Servants na - nooit de drie minuten halen, en je hebt het plaatje wel compleet denk ik.

Afgewisseld door overstuurd gepiep van de gitaren is echter genoeg fraais te horen. Ondanks dat de originaliteit-troef niet getrokken wordt, overtuigt Rituals van begin tot eind. Er wordt lekker afgewisseld qua tempo, zodat de crust-beukstukken uit elkaar worden getrokken door woeste polka's, maar ook lompe breaks die verwoestend trage stukken aankondigen laten me het water in de mond lopen.

Crawl straalt met Rituals vooral een no-nonsens-houding uit; en hoewel hun muziek vrij pretentieloos klinkt denk ik dat de band zich daar wel mee tekort doet. Met de nadruk op de riffs en de intensiteit van de korte composities zal Crawl menig old school death metalfan aanspreken. Ik ben fan!

Martin Sjögren - Guitars, Bass

Ämir Batar - Drums

Joachim Lyngfelt - Vocals