Loading...

Crawling Chaos - Xlix

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-10-2021

Tracklist

01. My Golden Age
02. The Prince Is Here
03. Block And A Bloody Knife
04. 49th, Or The Law Of Desperation
05. Ishnigarrab, Or The Awful Offspring Of The Goat
06. Covered In Debris
07. Doom Of Babylonia

Recentelijk werd ik op het spoor gebracht van de band Crawling Chaos, middels een video voor het nummer Block And A Bloody Knife, dat direct mijn aandacht wist te trekken. Ik besloot verder op zoek te gaan, en kwam tot de ontdekking dat het nummer afkomstig is van het album Xlix, dat al een jaar geleden is uitgebracht. Ach ja, voor een goed album komt geen aandacht te laat denk ik dan maar.

Eerst maar even voorstellen: Crawling Chaos is al opgericht in 2003, in Rimini, Emilia-Romagna, Italië. In januari 2009 bracht de band zijn eerste zelf opgenomen EP uit, Goatsuckers. Ook al kreeg de EP veel positieve recensies door de metal-media, het was slechts een aperitiefje dat voornamelijk werd verspreid voor promotionele doeleinden. In de jaren daarna stortte de band zich diep in het schrijfproces van nieuwe muziek. In 2013 kwam de band met z'n eerste full-length, Repellent Gastronomy, geproduceerd en gemixt door Simone Mularoni. Na de goede ontvangst nam de live-activiteit van de band een hoge vlucht: tussen 2013 en 2016 speelde Crawling Chaos tientallen optredens in heel Italië als support van en diversiteit aan acts als Suffocation, The Monolith Deatchult, Havok, Skeletonwitch, Hideous Divinity, Necrosy, Dark Lunacy en meer.

In december 2019 ging de band opnieuw de studio in om hun tweede volledige album op te nemen, Xlix, een conceptalbum losjes geïnspireerd op Machiavelli's boek The Prince uit de zestiende eeuw. Het album vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van een hoofdpersoon die gefrustreerd is door zijn omgeving en een verloren versie van The Prince vindt. Dat geeft hem de vaardigheden en macht om de absolute soeverein te worden, maar hij doet dit door de methoden te volgen van een beruchte krijgsheer van de Italiaanse geschiedenis. Aangekomen bij de troon probeert hij wanhopig orde in chaos te brengen en Utopia te creëren. Uiteindelijk is het zijn zoektocht naar orde die hem laat vallen. Elk van de zeven nummers op Xlix vertelt een deel van dit verhaal. Deze plaat werd wederom gemixt en geproduceerd door Simone Mularoni.

Hierop brengt de band moderne death metal met een melodieuze twist, maar toch ook hints naar de (Amerikaanse) oude school, denk Morbid Angel. De muziek van Crawling Chaos klinkt verder enorm technisch onderlegd. Let daarvoor naast de dubbele gitaar- en zang-aanval ook maar eens op de virtuositeit van de fretloze basgitaar. Natuurlijk is de band ook in het bezit van een meedogenloos meehakkende drummer, die de vele tempo- en sfeerwisselingen op strakke wijze in goede banen weet te leiden.

Het zijn vooral de langere, atmosferisch sterke tracks die mij het meest tot de verbeelding spreken. Het al genoemde Block And A Bloody Knife is daar een zeer goed voorbeeld van. Ook albumopener My Golden Age trekt mijn aandacht vanwege de fijne combinatie van technische death metal (die basgitaar!) met een heerlijk dreigende atmosfeer. Hier speelt de krachtige, diepe grunt ook een belangrijke rol in. Verder vind het ik het heel goed dat afsluiter Doom Of Babylonia een stevig beukend nummer is, evengoed met veel speelse variatie naar het einde toe, zodat het album een sterk einde kent.

Ik vind het altijd heel leuk om onverwacht een nieuwe band te leren kennen die mij overtuigt met een verrassend interessant album. In tegenstelling tot veel andere bands vind ik de technisch onderlegde death metal van Crawling Chaos prima te volgen. Verder zijn afwisseling en dynamiek zeer interessant, en vind ik bovenal de dreigende atmosfeer heel belangrijk. Ik vind Xlix een aanrader voor de liefhebber van moderne, goed in elkaar zittende death metal met een melodieuze touch.

Manuel Guerrieri - Vocals, Guitars

Andrea Velli - Guitars, Vocals

William Leardini - Bass Guitar

Edoardo Velli - Drums