Loading...

Creinium - Project Utopia

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 21-05-2014

Tracklist

01. Societal Collapse
02. Project Utopia
03. New World Order
04. Eschaton
05. Synthetic Paradise

Project Utopia is de titel van de eerste EP van Creinium. Creinium bestaat uit zes Finnen die op die eerste EP dertig minuten kwaliteitsmetal leveren. De band laat zich door alles en nog wat beïnvloeden en is zeer wel in staat daar een coherent geheel van te smeden. Verwacht melodieus getinte death metal als basis aangekleed met een keur aan black metal, prog- en symfo-invloeden.

Het intro laat een nogal uitgekauwd futuristisch deuntje horen. Zou een technofobisch danwel dystopisch onderwerp als rode draad gediend hebben? De bio beantwoordt die vraag niet. Gelukkig worden mijn geeuwneigingen met vileine toetsen- en gitaarsalvo’s teruggedreven naar het donkere hol waaruit ze opstegen. Want als het titelnummer door de speakers schalt, moet je goed je stoel vasthouden als je niet meegesleept wil worden door het enthousiasme dat Creinium uitstraalt. Het nummer roept herinneringen op aan een minder extravagante Cradle Of Filth. De wijze waarop de toetsen in de mix geplaatst zijn en het grillige songverloop vormen de aanwijzingen daarvoor.

In het afsluitende Synthetic Paradise daarentegen hebben de toetsen weer een hele andere plaats gekregen. Daar klinken weer zoals ze op virtuoze wijze menig progmetalwerkstuk opluisteren. En toch wijken de eerste en de laatste track nauwelijks van elkaar af. Er is zoveel samenhang tussen de nummers dat ik ernstig het gevoel heb dat het een conceptplaat is.

Ondergetekende wordt erg vrolijk van het gegeven dat alle invloeden in matige doses worden toegediend. Project Utopia is volledig in balans wat dat betreft. Met dertig minuten professionele kwaliteitsmetal krijg je dus waar voor je geld. Elke liefhebber van melodieuze death metal zou dit een kans kunnen geven. Ik word erg nieuwsgierig naar een heel album.

Aleksi Holma - Drums

Tone Nyström - Guitars

Antti Myllynen - Keyboards

Sami Haimilahti - Vocals

Miiro Varjus - Bass

Mikko Asplund - Guitars