Loading...

Crisix - The Pizza EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-09-2021

Tracklist

1. No Tip for the Kid
2. World Needs Mosh
3. Raptors in the Kitchen
4. It's Tough to Cook a Song
5. Pizza Cuts from the Studio [bonus]

Crisix is een Spaanse old school heavy/thrash/speed/crossover, nou ja, in elk geval sterk op de jaren '80 gerichte metalband. Begonnen in 2008 als Crysys presenteert de band in 2011 debuutalbum The Menace. Ik maakte pas kennis met Crisix met de opvolger Rise ... Then Rest in 2014, en ben sindsdien de band wel blijven volgen. Anno 2021 is het tijd voor een nieuw stukje huisvlijt: The Pizza EP.

Stel, je hebt gewoon een klote-dag gehad, en hebt besloten jezelf te trakteren op een pizza. Je wil thuis ontspannen en een beetje bijkomen. De deurbel gaat en je weet dat je een paar tellen verwijderd bent van geluk. Stel je voor dat de pizzaman je deze keer niet alleen de pizza bezorgt, maar ook een langverwachte Crisix EP brengt. Jawel, het temperamentvolle Spaanse vijftal heeft eindelijk een nieuwe EP met pittig studiomateriaal gebakken.

En eigenlijk moet ik dan de meest luxe uitvoering van de EP aanraden, de zogenaamde (zeer gelimiteerde) boxed set. Deze komt in een heuse pizza-doos, met daarin de EP op rood / geel gekleurd (kaas en tomatensaus) vinyl, met als extra's nog een koksmuts, een pizza-snijder-tevens-flesopener, een patch en een t-shirt. Eerlijk is eerlijk: ik vind het erg leuk bedacht. Het pizza-concept wordt tot in detail doorgetrokken, zo heten de twee kanten van de fysieke exemplaren Slice A en Slice B. Uiteraard moet ik mij behelpen met de digitale versie.

Slice A begint met No Tip for a Kid, een razendsnelle maar toch pakkende, thrash-aanval recht in je gezicht. Blijkbaar bevat dit nummer een grappige anekdote uit het echte leven van gitarist B.B. Plaza toen hij nog daadwerkelijk pizza's bezorgde. World Needs Mosh wordt direct kracht bijgezet door middel van het schreeuwen van MOSH! als intro. Nog sneller, nog meer catchy, maar toch ook een stiekeme hardcore-groove.

Slice B (met als subtitel 'extra raw' - omdat deze twee tracks op de ouderwetse manier zijn opgenomen met iedereen tegelijk in de studio; geen bewerking en onnodige bullshit) begint met het kortste nummer in de carrière van Crisix. Raptors In The Kitchen smokkelt wat extra tijd met geluidseffecten in het begin, maar komt uiteindelijk toch echt niet tot aan de minuut. Echte crossover uit de jaren '90 en geïnspireerd op Jurassic Park. Heel veel meer dan het meermaals schreeuwen van de songtitel is het ook niet, maar grappig klinkt het wel. Bij de volgende hap proef je het pittige It is Tough to Cook a Song. De gesproken sample van een voorgedragen recept maakt de grap helemaal af.

Voor het cheesy dessert zijn er geruchten over bonustracks, maar dan alleen voor de meeste toegewijde eters. Het gewone volk moet het doen met deze vier hongerig-makende tracks. En ik moet eerlijk zeggen: dit smaakt naar meer!

Juli Bazooka - Vocals

Javi Carry - Drums

B.B. Plaza - Guitars

Albert Requena - Guitars

Pla Vinseiro - Bass