Loading...

Crobot - Welcome To Fat City

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-09-2016

Tracklist

01. Welcome To Fat City
02. Play It Cool
03. Easy Money
04. Not For Sale
05. Hold On For Dear Life
06. Temple In The Sky
07. Right Between The Eyes
08. Blood On The Snow
09. Steal The Show
10. Moment Of Truth
11. Plague Of The Mammoth

Na me wat ingelezen te hebben over de Amerikaanse band Crobot, en het imago van 'stoners' ter harte te hebben genomen, dacht ik ook daadwerkelijk met een pure stonerband te maken te hebben. Niets is minder waar, want Crobot vervaardigt ronduit vrolijkmakende, lekker groovende, bijna zomers klinkende rock. Welcome To Fat City is hun tweede album, dat later deze maand via Nuclear Blast uitkomt. En verdomd als het niet waar is: pas na het tikken van deze introductieregels bedenk ik me dat ik indertijd debuutalbum Something Supernatural (2014) natuurlijk ook gewoon besproken heb!

Zoals zoveel rockbands tegenwoordig, debiteert Crobot lustig uit de jaren '70. Wat Crobot bijzonder maakt, is dat enige zwaarmoedigheid lijkt te ontbreken. Hun muziek is overwegend swingend, soms een beetje funky, een enkele keer bluesy of soul-vol. Hoe dan ook gaat Crobot z'n eigen gang, en fleurt de muziek op met sfeerverhogend instrumentarium als mondharmonica, tamboerijn en natuurlijk mijn persoonlijke favoriet: de cowbell! (zoals in Play It Cool, wat een toepasselijke titel!)

Maar toch, wanneer ik zanger Brandon Yeagley zo bezig zie en hoor, bekruipt me toch vooral de gedachte dat hier een ware 'stoner' bezig is: deze man belichaamt zo'n beetje alles waar stoner voor staat. (En let op: de band komt uit Pottsville!) En natuurlijk is dat ook een bestanddeel van de muziek (luister maar eens naar de machtige afsluiter Plague Of The Mammoth) maar gelukkig is Crobot ook zo veel meer, zoals ook al ten tijde van het debuut gaat de muziek van deze band meer de vrolijke kant op dan de neerslachtige. En dat is ook wel eens lekker!

Vette (daar is ie dan eindelijk, de inkopper) riffs, een groovende ritmesectie en pakkende melodieën vormen toegankelijke rocksongs, met de soulvolle stem van Yeagley als leuk extraatje. Wie maalt er nog om Chris Cornell of Miles Kennedy. Opener en titeltrack Welcome To Fat City zet direct de toon voor het album, om me ook niet meer los te laten. Wie stil kan blijven bij een swingende tracks als Not For Sale heeft gewoon geen gevoel in z'n donder: deze band staat voor alles dat groovende, smerige heavy rock nodig heeft! Luistertip: Right Between The Eyes. Bam!

Brandon Yeagley - Vocals, Harmonica

Bishop - Guitar, Vocals

Jake Figueroa - Bass

Paul Figueroa - Drums