Loading...

Cthuluminati - Reliqideus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-06-2019

Tracklist

1. Illumni Fhtagn
2. El Lizard Birth
3. Svartálfr
4. Supernaturel Selection
5. A Thin Line
6. Umibozu

"Every track is a story, and every story is a part of the devious, psychedelic, and sinister universe of Cthuluminati"

De cirkel is voor dit moment even rond wat mij betreft. Ik maakte kennis met Cthuluminati toen deze Nederlandse band als support van de Zweedse doomband Goatess speelde, op 22 april 2016 in Podium Gorcum. Een opvallende combinatie, maar de band maakte wel meteen een uitstekende indruk op me met hun behoorlijk eigenzinnig klinkende muziek. Ik ben ook direct online op zoek gegaan naar materiaal, maar tevergeefs. Vlak daarna werd een album - Reliqideus - aangekondigd, als eerste liet de band in november 2016 een single horen: El Lizard Birth. Datzelfde nummer is in mei 2019 als eerste verkozen tot video om het album Reliqideus, om de release ervan een week later, te ondersteunen.

Zoals ik hier al vaker heb geschreven ben ik liefhebber van het muzikale gedachtegoed van bandopperhoofd Devi Hisgen. Cthuluminati laat dan ook een behoorlijk eigen stijl van musiceren horen, waarin (sub)genres als stoner, doom, psychedelica, spacerock en de oorspronkelijke basis van black metal op een voor mij aantrekkelijke manier met elkaar versmolten worden. De muziek is mysterieus, psychedelisch, verhalend, bij vlagen trippend, maar ook beukend, groovend en ronduit boosaardig. Hierbij zijn de teksten en de thematiek voor de componist/bedenker leidend geweest; het oorspronkelijke idee omvatte namelijk een boek (of meerdere verhalen) als basis. Daarvan zijn er inmiddels ook verschillende op de webstek van de band te vinden.

Er zijn verschillende gedachtes waarom ik niet te veel wil uitweiden over de diverse tracks. Ik heb immers de helft van het album (drie tracks) al eerder besproken. Meer daarover kun je dus nog terug lezen als je zou willen. Daarnaast zijn de verschillende muzikale invalshoeken zo divers dat ik dan te breedsprakig ga worden. Verder wil ik ook het element verrassing niet voor de voeten van de luisteraar weg maaien. Ik ben zelf namelijk achteraf heel erg blij dat ik - buiten genoemd optreden - volledig blanco naar Cthuluminati's muziek heb kunnen luisteren.

Ok, wat ik in het kort dan wel even kwijt wil over de drie voor mij nieuwe nummers: de kortste daarvan, Supernatural Selection, begint in nadrukkelijk Oosterse sferen, maar ontpopt zich uiteindelijk naar het einde toe tot de meest toegankelijke van het gehele album. Daarentegen zijn Svartálfr en afsluiter Umibozu juist de twee langste tracks van het album; en wat mij betreft ook de twee met de meest atmosferische stukken. Vooral Svartálfr laat een trage, bedachtzame opbouw horen, laat (zeer uitzonderlijk!) geen uptempo passages horen, en is daarmee misschien wel het spannendste nummer van het album.

Het is juist die versmelting van schijnbare uitersten die me zo aanspreekt. Cthuluminati doet dit op een geheel logisch klinkende manier; de overgangen tussen psychedelische rock en black metal zijn niet gekunsteld, maar doen zeer vloeiend aan. Al wordt ook wel eens gebruik gemaakt van een hele abrupte break, zoals bijvoorbeeld Umibozu laat horen. Maar ook dan klinkt het nog volkomen logisch. Reliqideus is duister, mysterieus, zeer onvoorspelbaar, en vooral heel erg uiteenlopend qua stijlen. Ik durf het album gerust één van de beste debuutalbums van eigen bodem van de laatste jaren te noemen. De experimenteerdrift zal er voor zorgen dat er geen mensenmassa op af komt, maar de fijnproever zal er dubbel en dwars van genieten. Hopelijk weet de band, na een startperiode met hindernissen, nu op volle kracht door te knallen!

Devi Hisgen - vocals, guitar

Rami Wohl - guitar

Stefan Strausz - bass

Rick Lieffering - drums