Loading...

Damage S.F.P. - Damage S.F.P.

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-08-2019

Tracklist

01. Ride
02. Death Of Innocent
03. Ruthless Fate
04. Tyrants
05. Insomnium
06. Ode To Sorrow
07. Tragedy
08. Grain Brain
09. Crying For Relief
10. In Termination
11. Burst Of Rage

Damage S.F.P. is een Finse metalband met een verleden, en kende als Damage al een korte geschiedenis van 1989 tot 1996, waarin de band niet verder kwam dan een drietal demo's, en enthousiaste maar niet heel grote optredens.

In 2018 werd Damage S.F.P. opnieuw opgericht, onder de huidige naam, en met drie van dezelfde leden als toen: gitarist Nikkilä, drummer Lipsonen, en bassist Remes. Het trio keert na dertig jaar terug na het eerst oppakken van hun instrumenten om het publiek te vernietigen, en is nu klaar om te ontketenen wat al lang in hun debuut-titelloze album staat, met elf van hun beste sonische aanvallen. Zelf houden ze het op old school thrash met summiere invloeden van death metal, gemaakt met een hedendaagse sound en mastering. Het album is een samensmelting van dertig jaar muziek, gecreëerd door de band na de eerste vorming in 1989 als drie jeugdvrienden.

Wat ik vooral meen te horen is vrij eenvoudige, old school Metallicaanse / Bay Area thrash metal. Niet alleen snel werk, maar juist veel aandacht voor het groovende middentempo; lekker crunchy gitaren, een opzwepende ritme-sectie, en prettig klinkende clean-rauwe zang - dat klinkt misschien wat raar, ik bedoel in elk geval geen grunt, schreeuw of krijs; gewoon stoere mannelijke zang. Van de genoemde moderne sound hoor ik niet veel terug, ik vind het geluid hier juist heel authentiek old school aandoen.

De elf tracks van dit album vind ik grotendeels inwisselbaar; niet vervelend, maar wel veel van hetzelfde. Geen uitschieters, ook geen missers (of het zou het korte instrumentaaltje Insomnium moeten zijn). De enige afwijkende track is verder het hele korte en felle Grain Brain, dat er op volle snelheid doorheen gerost wordt. Met In Termination wordt een poging gedaan om wat meer 'gevoelig' voor de dag te komen, ik zou zeggen, doe dat maar niet meer. Wel erg leuk vind ik de verschillende sampletjes die als intro dienen.

Deze muziek doet me veel denken aan een reis met een tijdmachine richting midden en eind jaren '80, waarin de populariteit van de thrash op z'n hoogtepunt was. Het klinkt mij in de oren alsof de heren van Damage S.F.P. in die periode zijn blijven hangen. Daar is ook helemaal niks mis mee; enige vorm van pretentie mag dan ook achterwege blijven. Gewoon lekkere niks aan de hand party-thrash, zoals vroeger.

Jarkko "Jaake" Nikkilä - Vocals, Guitars

Antti Remes - Bass

Tero Lipsonen - Drums