Loading...

Dark Tranquillity - Moment

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-11-2020

Tracklist

01. Phantom Days
02. Transient
03. Identical To None
04. The Dark Unbroken
05. Remain In The Unknown
06. Standstill
07. Ego Deception
08. A Drawn Out Exit
09. Eyes of the World
10. Failstate
11. Empires Lost to Time
12. In Truth Divided
13. Silence as a Force [bonus]
14. Time in Relativity [bonus]

Dark Tranquillity geldt als een van de vaandeldragers van de Gothenburgse melodeath-sound. Opgericht in 1989 - toen nog als Septic Broiler - is deze band te beschouwen als een stabiele factor binnen de internationale scene. Met een respectvolle discografie in de bagage wordt nog altijd succesvol opgetreden (okay, nu even niet) en is de band een graag geziene gast op menig podium en festival. Ik heb zelf nog nooit over de band geschreven, hun muzikale stijl is absoluut niet mijn ding. Maar met het nieuwe album Moment is dan toch het moment (hahaha) aangebroken om mijn licht eens over Dark Tranquillity's melodieuze death metal te laten schijnen.

Meer nog dan stad- en genregenoten als At The Gates en In Flames (en ook Soilwork, hoewel niet afkomstig uit Gothenburg) is Dark Tranquillity door de jaren heen behoorlijk stijlvast gebleken. Ook in 2020 zet de band nog altijd vol in op het 'klassieke' melodeath-geluid. Hoewel ik wel het idee heb dat de nadruk steeds meer ligt op het melodieuze gedeelte dan op de vermeende death metal - luister bijvoorbeeld maar eens naar achter elkaar The Dark Unbroken en Remain In The Unknown. Al wordt de aanzet daartoe eigenlijk al meteen met opener Phantom Days gegeven, dat ook niet uitblinkt in kracht, snelheid of spanning.

Dat vind ik het grootste euvel aan deze muziek. Degelijk en veilig zijn woorden die hier bij me opkomen. Sterke liedjes, productioneel dik in orde, pakkende melodieën; daarmee staat Moment garant voor een aangename luisterervaring - mits je tenminste van deze muziek houdt. Het enige rauwe randje aan deze vorm van metal is de hese grunt die met regelmaat wordt ingezet, naast de cleane vocalen.

Spaarzame hoogtepuntjes zijn de leads en solo's van de 'nieuwe' gitaristen Christopher Amott (voorstellen overbodig lijkt me zo) en Johan Reinholdz (Andromeda, Nonexist) die voor het eerst op een Dark Tranquillity-album te horen zijn. Mijn echte kennismaking met de band dateert van het 'hitje' Monochromatic Stains (van Damage Done uit 2002) en eerlijk gezegd hoor ik nauwelijks verschil qua aanpak tussen toen en nu. Dat zegt misschien meer over mij en mijn instelling dan over Dark Tranquillity, maar het zorgt er evengoed voor dat ik hier weinig mee kan.

Fans van Dark Tranquillity kunnen Moment blindelings aanschaffen, want het album biedt naar mijn mening vooral meer van hetzelfde. Heel veel meer kan ik er niet van maken.

Mikael Stanne - zang

Martin Brändström - toetsen

Christopher Amott - gitaar

Johan Reinholdz - gitaar

Anders Iwers - bas

Anders Jivarp - drums