Loading...

Dead Man's Walk - Below

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-11-2021

Tracklist

01. The Surface
02. Below
03. Inner Remains
04. Dead Each Day
05. Survival of the Fittest
06. Stay in the Game
07. This Is What You Get
08. Under Pressure
09. Flight to Eternity

De teugels van de corona-regels worden wat gevierd, we mogen eindelijk weer naar concerten. Mijn eerste is het Rocktoberfest in Estrado, Harderwijk op 30 oktober, waar een paar voornamelijk lokale (Gelderland / Utrecht) bands het publiek ouderwets zullen gaan opzwepen. Eén daarvan is Dead Man's Walk, waarvan de huidige drummer (nog niet te horen op deze CD) me een splinternieuwe CD in handen drukt met de vraag of ik daar misschien wat aandacht aan wil besteden: deze heet Below, en komt voor dat moment morgen - 31 oktober dus - uit. Ik ben de beroerdste niet, dus de afgelopen we(e)k(en) heeft Below hier z'n rondjes gedraaid.

Dead Man's Walk ken ik op zich al wel een tijdje, maar dan vooral als live-band. Grappig genoeg kon ik me geen vorige release van de band herinneren, maar ik blijk in de zomer van 2014 - zeven jaar geleden! - hun EP Life Denied te hebben besproken. Eerlijk gezegd is me die niet bij gebleven, maar des te opvallend is, dat dit de enige release van de band was sinds deze onder de naam Dead Man's Walk in 2008 actief is. Het is me niet helemaal duidelijk wanneer Below is opgenomen, maar ik vind het wel opvallend dat de bassist en drummer die al in 2019 al tot de band zijn toegetreden, nog niet op het album te horen zijn.

Zoals zo veel Nederlandse metalbands kiest ook Dead Man's Walk niet voor een van de standaard metal-stijlen, maar laveert handig doorheen zowel (melodieuze) thrash- als death-beginselen. De band brengt vooral muziek die is gemaakt om live te vertolken, zo blijkt me al snel wanneer na intro The Surface titelnummer Below voortvarend van start gaat. Lekker vlot, goed te volgen, en opvallend genoeg willen bij mij gelijk allerlei ledematen mee gaan doen. Dat is een goed teken. Wel vind ik dat de zang iets te prominent aanwezig is, maar dat mag gerust aan mij liggen.

Inner Remains wisselt lekker af tussen opzwepende stukken en pakkende grooves, waarbij ik toch graag iets meer van het melodieuze gitaarwerk op de voorgrond had willen horen. Dead Each Day hakt er lekker op los; kort en krachtig, een nummer met een echte live-vibe. Daarna is Survival Of The Fittest juist een opvallend afwisselend nummer. Het tempo wordt bij momenten gevoelig terug geschroefd, waarbij een heerlijk duistere sfeer ontstaat. Een interessante 'andere' kant van de band die laat horen dat Dead Man's Walk echt wel meer kan dan 'alleen maar' rechttoe rechtaan beuken. Under Pressure even verderop bevestigt deze donkere insteek, met prettig tragere passages te midden van het beukende geweld.

Op Stay In The Game komt de melodieuze gitaar-insteek wel goed uit de verf, en brengt fraai weerwerk ten opzichte van de heavy voortbeukende ritmesectie. This What You Get zou als songtitel zomaar het motto van Dead Man's Walk kunnen zijn: dit zijn we, dit doen we, pak aan! Ook weer een nummer met een vette live-feel. Net als afsluiter Flight To Eternity, dat behoorlijk tegen 'ouderwetse' Zweedse melodeath aan leunt, groovend, pakkend, semi-heavy, en uitstekend headbangbaar.

Originaliteit of technische hoogstandjes zijn hier niet van toepassing. Dead Man's Walk lijkt me vooral een band die wil vermaken, het publiek een aanstekelijk potje metal wil voorschotelen. Dat is namelijk wat ze naar mijn mening doen met Below. Pakkende metal, niet te ingewikkeld, die je wel direct meesleept. Dit zijn podiumbeesten!

Dennis Melkert - zang

Jeroen van der Grift - gitaar

Petra Guijt - gitaar

Pepijn Heilbron - basgitaar

Rob Koene - drums