Loading...

Death On Fire - Ghost Songs

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-03-2020

Tracklist

01. Lies We Eat
02. Ghost Songs
03. Once Were Warriors
04. The End Complete
05. Architects
06. Withering Away
07. People Like You
08. Fear and Loathing
09. Deafening Roar
10. Love Gun [Kiss cover]

Van de Amerikaanse metalband Death On Fire had ik tot voor kort nog nooit gehoord. Toevallig stuitte ik online op een video, en later nog een paar, van dit eigenzinnige gezelschap. Die maakten mij wel nieuwsgierig, dus ben ik me wat verder in de band gaan verdiepen. De video's bleken de voorloper voor het tweede album van de band: Ghost Songs. Maar laat ik Death On Fire eerst maar eens voorstellen, want zo bekend zijn ze hier nog niet:

Jarenlange tourervaring, tientallen jaren muziekstudie en een levenslange toewijding aan de underground. Dit zijn de dingen die Death On Fire zijn gaan definiëren, een in de basis death metalband uit Chicago, die volledig z'n eigen gang gaat. Gevormd in 2016 als een studioproject door frontman Tim Kenefic, is het project snel geëvolueerd tot een enthousiast tourende sonische gruwel. Toegewijd aan het maken van technisch interessante en bij vlagen licht-experimentele (Deafening Roar) metal, heeft Death On Fire snel een naam opgebouwd als stevige live-act, die het land doorkruist op zoek naar die volgende zieke en verwrongen show. Intens en onbeschaamd; Death On Fire belichaamt de geest van ongedwongen, rauwe, obscure (death) metal.

De band laat diverse invloeden in hun muziek toe, met als gevolg dat ze snel en veel content kunnen leveren - een compilatie van demo's, twee langspelers, een split en een single in krap drie jaar tijd is een aardige productiviteit tegenwoordig. Dit heeft ze in staat gesteld om al te openen voor acts als Obituary, Phil Anselmo en nog meer iconen die hun sporen al lang en breed verdiend hebben. Dit is dan ook een band die ernaar heeft gestreefd om vanaf het eerste moment een compleet verhaal af te leveren, en daarmee beginnen ze in het thuisland het succes te krijgen dat ze wensen. De band heeft blijkbaar snel indruk gemaakt in de metal scene van het Midwesten, en groeit daar alleen maar in reputatie en status. Hun sterke DIY-mentaliteit komt ze daarbij goed van pas.

De basis van de metal van Death On Fire klinkt weliswaar als die van de oude school - direct, rauw, puur, en vooral gemeen - maar de diversiteit aan invloeden zorgt er voor dat deze muziek toch niet zo eenvoudig te categoriseren is. Naast overwegend woest beukende stukken horen met regelmaat ingetogen rustpuntjes (titelnummer Ghost Songs, The End Complete, Fear And Loathing) die een behoorlijk afwijkend geluid laten horen. Maar ook twinleads en zwierige gitaarsolo's behoren tot het arsenaal van de muzikanten. De zeer aanwezige woeste schreeuw doet echter elke poging tot melodie of toegankelijkheid teniet, en trekt de muziek ook altijd weer richting energieke rauwheid.

Als slotstuk vind ik de heerlijk hysterisch uitgevoerde Kiss-cover Love Gun goed gekozen, deze laat de muzikale waanzin van Death On Fire goed naar voren komen. Ik vind de muziek van deze ongepolijste rauwdouwers een verademing ten opzichte van de dertien in een dozijn-producties van tegenwoordig, die zo veel bands zo op elkaar laat lijken. Deze band is echt anders, en draagt dat ook graag uit. Of ze daarmee groot succes gaan behalen waag ik te betwijfelen, maar hun albums ga ik in elk geval wel beluisteren!

Sam Stephens - Guitars

Kyle Smith - Drums

Aren Winebrenner - Bass

Tim Kenefic - Vocals, Guitars