Loading...

Deathing - All Hail The Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-06-2020

Tracklist

01. Kings of Terror
02. Crash And Burn
03. Dead World Alive
04. Sickness
05. Blinded By Fear [At The Gates cover]

Voorjaar 2014: de bouwstenen van Deathing werden uit de ruïnes van band Ruindom gehaald toen voormalig bassist Marko Mäkinen zijn gitaar opgroef en drummer Mikko Kivimäki begon te bombarderen met riff-ideeën; en die hapte enthousiast toe. Rami Vartiainen sloot zich al snel aan om de basfrequenties te vullen en Mika Lehtinen pakte de tweede gitaar op. Dan snel vooruit naar 2019. De vonk ontsteekt eindelijk de volle vlammen bij het opnemen van de drums voor de debuut EP-release. Nadat gitarist Lehtinen wegens tijdgebrek is vertrokken, neemt goede vriend Aleksi Tossavainen die taak op zich en is Deathing in zijn huidige vorm voltooid; evenals All Hail The Decay.

Het is nooit de bedoeling van Deathing geweest om het wiel van death metal opnieuw uit te vinden of om iedereen te plezieren. De muzikanten creëren hun muziek volledig onder eigen voorwaarden omdat ze er zelf zo van houden, en daarom gelijkgestemde mensen denken te kunnen bereiken. Veel van de invloeden komen uit de jaren '80 en '90, maar de band wil zich zeker niet laten vast pinnen op één plek of decennium. Al is de At The Gates-cover op deze EP natuurlijk wel veelzeggend.

De stijl van Deathing zou ik zelf dan ook eigenlijk zo'n beetje in het midden tussen de oorspronkelijke old school death en de Zweedse melodeath-school plaatsen. Al blijft het natuurlijk een Finse band, dus weten de muzikanten er toch iets eigens van te maken. Hun metal is vlot, agressief, en toch ook groovend. Met regelmaat zijn ook thrash-invloeden te horen - zoals in opener Kings Of Terror - terwijl daarna zowel Crash And Burn als Dead World Alive best eigenwijs klinken. Het is me al wel duidelijk dat Deathing geen standaard death metal-formule heeft gebruikt om hun muziek in elkaar te sleutelen; ook de zang is behoorlijk apart. Met nog geen twee minuten is Sickness ook wel weer iets aparts, al verbaast het me niet dat we hier wat hardcore / punk-invloeden te horen krijgen. Dit is echt een fel nummer, overigens zonder de indruk te wekken haast te hebben.

Als kennismaking is All Hail The Decay een meer dan geslaagd visitekaartje. Het kwartet Finnen laat horen dat ze weten waar de roots van hun muziek liggen, maar weten daar een behoorlijk eigen draai aan te geven. Ik denk dat deze band nog wel eens iets moois voor ons in petto kan gaan hebben in de toekomst; het begin is veelbelovend!

Marko Mäkinen - vocals, guitars

Mikko Kivimäki - drums

Rami Vartiainen - bass

Aleksi Tossavainen - guitars