Loading...

Deem Index - Vain//Void

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-11-2014

Tracklist

01. Nihility In Equivalence
02. Pandemonium As A Virtue
03. Silver On Parchment
04. Hybernesia
05. Inexorable Time

Het gezegde luidt: "what doesn't kill you makes you stronger". Dat is op veel bands (in spe) van toepassing, en zeker ook op het vaderlandse Deem Index. De eerste kiem van wat later Deem Index zou gaan worden ligt al ergens terug in het jaar 2005. De tijd (b)leek echter nog niet rijp, en er verstreken wat jaren voor er wel een levensvatbare vorm van Deem Index zou gaan bestaan. We zijn dan inmiddels aanbeland in 2010/2011, een stabiele line-up lijkt inmiddels wel gevonden. Er wordt gewerkt aan een muzikale stijl, nummers, optredens, enzovoort; totdat in de loop van 2013 de hang naar het uitbrengen van eigen materiaal de kop op begint te steken. Uiteraard gebeurt dat ook niet allemaal zonder slag of stoot, maar in juli 2014 is er dan uiteindelijk een debuut-EP: Vain//Void.

Deze band bestaat uit vijf verschillende individuen, waarvan eenieder zijn (haar) eigen voorkeuren meebrengt. Dat leidt in het geval van Deem Index tot een smeltkroes van invloeden, waardoor de muziek behoorlijk gevarieerd klinkt. Geen hokjesgeest voor deze band, daar doen de leden niet aan mee. Vandaar dan ook het credo van de band: "Just metal, nothing more, nothing less”. Toch vallen er wel wat labeltjes op de muziek te plakken: derhalve horen we een mix van (Gothenburg) melodeath, 'new wave of American metal', oude en nieuwe thrash, maar dus vooral moderne metal voorbijkomen.

Met het begin Nihility In Equivalence horen we vooral neo-thrash, met de bekende melodeath invloeden (denk Trivium, Killswitch Engage). Een niet al te ingewikkeld, lekker beukend nummer, een goed gekozen opener dus. Vette riffs, wat herhalingen, en een subtiele, maar daardoor juist sterke break wat mij betreft. Pandemonium As A Virtue doet het met z'n naar industrial neigende intro weer net even wat anders, en ontpopt zich tot een hedendaagse In Flames/At The Gates-achtige compositie. De belangrijkste gitaarlijn is erg melodieus en blijft in je hoofd plakken, leuk gedaan!

Na het mij weinigzeggende Silver On Parchment - niet mijn favo track van deze EP - veer ik weer op met het wat logge intro van Hybernesia. Dit lijkt me wel een lekker donker en wat mysterieus nummer (het gefluister aan het eind!), een gevoel dat wordt benadrukt door de in deze context aparte (cleane) zang. Evengoed nog lekker stampend, tegelijkertijd bevat dit nummer enerzijds een dreigende ondertoon, anderzijds een melodieuze touch. Dat laatste is volgens mij wel in elk nummer aanwezig.

Afsluiter Inexorable Time is een vergelijkbaar nummer met de opener, al is deze over het geheel wat sneller. Net als openen dus afsluiten met een knaller, wat mij betreft opnieuw geschoeid op de Zweedse melodeath/NWOAM-leest. Hard een meeslepend, met opnieuw van die melodieuze gitaarlijntjes die door je hoofd blijven spoken.

Al met al is Vain//Void niet het meest originele eigen bodem product, maar de EP verdient zeker een dikke voldoende voor de pakkende uitvoering. Vooral de durf om ondanks de gekende invloeden, met de combinatie daarvan een eigen weg te zoeken spreekt me aan.

Jelmer Bronsdijk - Guitars

Ronald Stempyn - Vocals

Leonie Nova - Bass

Lars van Bergen - Guitars

Elwin Molenaar - Drums