Loading...

Deficiency - The Dawn of Consciousness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-04-2017

Tracklist

01. Newborn's Awakening
02. Uncharted Waters
03. Another Fail To Come
04. From A Less To A Greater Perfection
05. The Upriser
06. Face The World We Experience
07. Nausera
08. And Now Where Else To Go
09. Post Knowledge Day
10. Fearless Hope

Hoewel de Franse metalband Deficiency al eerder twee albums heeft uitgebracht - State of Disillusion in 2011 en The Prodigal Child in 2013 - had ik nog nooit van ze gehoord. Daar kwam in de loop van dit jaar verandering in, toen de band voor het eerst sinds een paar jaar weer van zich liet horen (en zien) middels nieuwe tracks via het bekende video-kanaal. Deze bleken de voorloper voor een splinternieuw album The Dawn of Consciousness, dat eind maart verschenen is.

Hierop laten de Fransen horen dat ze heel goed weten hoe melodieuze thrash metal anno 2017 hoort te klinken. Het is een soort neo-thrash, met invloeden van groove metal, wat metalcore-achtigs en Göteborg-melodeath. Hoewel de band zelf als invloeden allerlei old school thrashbands aanhaalt (Testament, Exodus, Death Angel, Metallica en Megadeth) is hun eigen muziek dat dus eigenlijk helemaal niet. Nou ja, de basis is natuurlijk wel onvervalste thrash, maar dat wordt vermengd of aangevuld met genoemde kenmerken. Denk daarbij aan bands als aan Trivium, Killswitch Engage, Lamb Of God, zeg maar de zogenaamde NWOAHM (New Wave Of American Heavy Metal).

De old school elementen komen wel nadrukkelijker naar voren in bijvoorbeeld de lange (instrumentale!) track And Now Where Else to Go; een puik nummer, en een fraai staaltje van de kunsten van deze band. Dan hoor je ook goed dat juist de zang bij vlagen (je kent het wel, dat 'moderne' geschreeuw) zeer mede-bepalend is voor het meer hedendaagse geluid van deze band. Hoe dan ook zijn er wel fragmenten waarin lekker ouderwets doorgebeukt wordt (Another Fail To Come, Face The World We Experience, Nausera, Post Knowledge Day) maar die duren nooit heel lang. Afwisseling is hier dan ook troef, en daarmee in dit geval zeker een pluspunt.

Dat is wel nodig ook, want The Dawn of Consciousness duurt bijna een uur, een hele zit. Het is maar goed dat Deficiency de luisteraar al die tijd ook daadwerkelijk weet te vermaken met hun afwisselende thrash metal. En dat is natuurlijk al best knap. Wie houdt van avontuurlijke, moderne, strakke, en toch ook melodieuze thrash metal zit met Deficiency geramd. Sterker nog: ik denk dat ook de liefhebber van melodeath hier wel een en ander van zijn of haar gading zal vinden. Wie z'n thrash liever rechttoe rechtaan / old school heeft kan hier niet zo veel mee denk ik.

Laurent Gisonna – Zang, gitaar

Vianney Habert – Bas

Jérôme Meichelbeck – Gitaar

Thomas Das Neves – Drums